It Griene Libben

Boeren: It Griene Libben

Adres gegevens

Dokter Ypeylaan 10
Noordbergum

https://itgrienelibben.nl/

It Griene Libben (Fries voor: het groene leven) is een kleinschalige biologische groentekwekerij aan de rand van Noordbergum, prachtig gelegen in de Friese Wouden tussen Leeuwarden en Drachten. Op een halve hectare grond verbouwen Gosse en Sjoukje een scala aan seizoensgroenten die rechtstreeks geleverd worden aan lokale restaurants, (bio)winkels en De Streekboer.

Microfarming

N It Griene Libben volgt de principes van het in Noord-Amerika ontstane ‘microfarming’. Dit betekent dat ze een select assortiment groenten kweken met behulp van gespecialiseerde technieken en eenvoudige apparaten. Deze manier van kweken gebeurt op een klein stukje grond, maar zorgt voor een relatief hoge opbrengst per vierkante meter. Microfarming kenmerkt zich door het innovatieve gebruik van handzame machines. Zo hebben wij bijvoorbeeld een oogstmachine en een kleine grondfrees die aangedreven worden door een boormachine. Voor het wassen van de groente hebben wij zelf een “bubbelbad” gebouwd, waarna de groente worden gedroogd in een tot centrifuge omgebouwde Amerikaanse wasmachine. Deze manier van werken maakt het opstarten van een onderneming als de onze laagdrempelig.

Een aantal feiten op een rij

  • It Griene Libben is SKAL gecertificeerd (BIO-keurmerk) en er wordt alleen gewerkt met plantaardige meststoffen (compost/ luzernekorrels / melassekorrels). Soms wordt er wat mineralen toegevoegd waar nodig.
  • Het eigen groenafval wordt gefermenteerd met Bokashi in plaats van dat het wordt gecomposteerd.
  • De groenten worden gekweekt op permanente bedden waarbij gebruik wordt gemaakt van wisselteelt. Hierdoor hoeft geen gebruikt te worden gemaakt van bestrijdingsmiddelen en is er minder last van ongedierte en ziektes.