Geschreven door: Dieuwke en Sandra

Klaas Kuipers, onze imker in hart en nieren, is niet meer. Het komt hard aan. Niemand wil Klaas nu al missen. Zijn kennis, maar met name ook zijn persoonlijkheid gaat gemist worden. Als team De Streekboer willen we dit graag eren met een In Memoriam. Om al het moois dat hij ons gebracht heeft nog een keer met jullie te delen.

Klaas was als een van de eerste boeren bij De Streekboer betrokken. In onze zoektocht naar honing werd ons verteld dat er maar één man was die je moest hebben als je op zoek was naar pure honing: Klaas. De ontmoeting volgde al snel en niet veel later stond Klaas iedere zaterdag met zijn honing in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Wij organiseerden daar destijds nog wekelijks een boerenmarkt waar alle streekboeren zelf stonden om de bestelde producten uit te delen. Het was voor Klaas ook de perfecte manier om zijn kennis over te dragen. Want als Klaas iets had, dan was het kennis over honing en bijen. Uren kon hij er over doorpraten en onderwijzen.

Kopie Van Biologische Combi

Het was altijd gezellig als Klaas er bij was. Wij hebben hem nooit chagrijnig gezien. Ondanks dat de afgelopen jaren best pittig voor Klaas waren, was hij altijd in goede doen en deed hij wat hij deed met liefde. Klagen hoorde je Klaas nooit: Een warme persoonlijkheid. Met zijn sportieve rode 45-km auto vol met honing in de kofferbak, reed Klaas voor De Streekboer van Heerenveen naar Leeuwarden, Joure, Gorredijk en Drachten. Leek, dat werd iets te ver. Na onze verhuizing naar Leek begon voor Klaas en Dieuwke de Heerenveense kofferbakhandel. Dit schrijft Dieuwke er zelf over. Ik kan het niet beter verwoorden:

“Mijn herinneringen aan Klaas zullen niet anders zijn dan die van iedereen die Klaas kende: Warm. Ik woon net als Klaas en Akkie in Heerenveen en mijn kinderen zitten op het kinderdagverblijf bij hun om de hoek; De Bijenkorf. Het heette het al zo toen mijn moeder mij er bracht bijna 40 jaar geleden. Maar voor onze jongens heet het zo omdat Klaas – de bijenman – om de hoek woonde. Klaas die de op woensdagavond de bestelde honing achterin mijn auto zet zodat hij niet met zijn 45-km auto van Heerenveen naar Leek hoeft. Gekscherend ook wel onze “kofferbakhandel” genoemd. Klaas die zo nu en dan even binnenstapt met een potje honing, een zeepje voor de jongens of een zakje honingsnoepjes. Een praatje over de boot, die toevallig een plekje had naast die van ons in de haven. Een praatje over de bijen vol passie, over Akkie en Tina, gewoon een praatje….. Wat zullen we dat missen!

Donderdagmorgen stapte ik in mijn auto…… de kofferbak was leeg. Er stond geen doosje achterin en ik miste de geur van honing en zeep. Dat, maar vooral de woensdagavondkofferbakgesprekjes zullen we missen. Klaas kon nog niet gemist worden!”

In de nacht van maandag op dinsdag overleed Klaas plotseling. Hij laat zijn vrouw, dochter en partner en twee kleinkinderen achter. Hoe het komt met de bijen en de honing, dat weten we nog niet. Dit jaar was Klaas 50 jaar actief als imker. Hij begreep hoe belangrijk het is om bijenvolken in stand te houden. “Bijen zijn de basis van de natuur,” aldus Klaas. Zonder bijen geen bestuiving en zonder bestuiving van planten geen verder leven. Laten we er met z’n allen voor blijven zorgen dat we de leefomgeving voor bijen leefbaar houden. Dat is het beste wat we kunnen doen. 💚

Wil jij je steun betuigen of een mooie herinnering aan Klaas delen? Stuur dit ons, wij zullen ervoor zorgen dat het bij Akkie en Tina (Klaas’ vrouw en dochter) terechtkomt.

Adres: Eiberkamp 2, 9351VT Leek

Geef een reactie

whatsapp knop