Wat doe je nu eigenlijk als de verzamelpunten gesloten zijn? Werk je fulltime aan De Streekboer? Heb je nog een baan hiernaast? Het zijn vragen die ons, als organisatie, vaak gesteld worden. En terecht! Want als we geen nieuwe verzamelpunten openen, zijn we niet altijd even zichtbaar. Toch hebben we geen tijd voor een baan naast De Streekboer en komen we wekelijks ver boven de 38 uren die in een normale werkweek zitten uit. Wat we allemaal doen zal ik proberen uit te leggen door jullie een kijkje te geven in mijn werkweek.

Zondag: begin van de werkweek

De werkweek begint voor Thijs, Janco, beheerder Maaike en mij deze week op zondag. De Streekboer Joure is nu een paar weken open en we merkten dat nog te weinig mensen in Joure op de hoogte zijn van het derde Streekboer verzamelpunt. Daar moest verandering in komen. Bij De Streekboer zijn beheerders hoofdverantwoordelijk voor hun eigen verzamelpunt. Wij, als organisatie, zorgen voor de benodigde faciliteiten, helpen bij de opzet van het punt en ondersteunen na de opening waar nodig. Zo ook in dit geval. Maaike nam het initiatief tot een ludieke actie tijdens de koopzondag in Joure. De Jouster Streekboeren werden gevraagd dit te ondersteunen in de vorm van aanwezigheid of producten. Zo zorgde IJsmakerij Tikje Anders voor lekkere bolletjes ijs, Fries Veenweidevlees voor een schaal verrukkelijke vleeshapjes, Buurvrouw Durkje voor lekkere kaas, Natuurtuin ’t Hummelhûs voor een groentecadeautje en was Boer Bart zelf aanwezig met een wel heel bijzondere gast: zijn koe Ruth. Thijs, Janco en ik waren ter ondersteuning aanwezig om flyers uit te delen, mensen aan te spreken en het concept van De Streekboer uit te leggen. Met z’n allen hebben we er zo voor gezorgd dat het aantal bestellingen in Joure de afgelopen week is verdubbeld. Als dat zo blijft zijn wij dik tevreden!

Maandag & dinsdag: typen, rekenen, rekenen, typen

Dat deze week in het teken zou komen te staan van ons financieringsplan, dat wisten we al van tevoren. Na Joure hebben we er bewust voor gekozen eerst even geen nieuwe punten te openen. We richten ons de komende drie maanden op het stevig neerzetten van de organisatie. Dit houdt in dat er een heleboel plannen die nu voornamelijk stevig in ons hoofd zitten op papier moeten worden gezet. Wat is bijvoorbeeld het stappenplan voor nieuwe boeren die mee willen doen aan De Streekboer? Welke producten laten we wel toe en welke niet? Wat heeft een beheerder die een nieuw punt opent nodig en wat niet? Het zijn allemaal dingen waar we het inmiddels over eens zijn maar die nog niet goed genoeg zijn gedocumenteerd en naar buiten worden gecommuniceerd. Daar gaan we dus volop mee bezig!

Daarnaast moet er geld komen. Het online bestelproces moet veel makkelijker worden voor boer en klant. Daarvoor moeten we wel eerst investeren. Investeren betekent een uitgebreid toekomstplan schrijven inclusief goede onderbouwing en juiste cijfers. Dat kost tijd. Heel veel tijd. We hebben er de afgelopen weken al veel tijd in gestoken, deze week moest het plan echt naar de bank. Vandaar dat we vooral vreselijk veel aan het typen en rekenen zijn.

Woensdag: overleg

Woensdagochtend vertrek ik al voordat het licht is vanuit mijn woonplaats Pieterburen naar ons kantoor in Nieuwehorne. Voor vandaag staat er vooral veel overleg op het programma. Thijs, Janco en ik nemen de tijd om elkaar te evalueren en de toekomstplannen te bespreken. Het is niet niks. Als we straks een grote financiering aangaan, dan ligt er een behoorlijke verantwoordelijkheid op onze schouders. Ook komen de huidige klanten en boeren uitgebreid ter sprake. We krijgen vaak het verzoek om ons eerst op de punten die we nu hebben te richten. “Zorg dat dat goed staat” is een veelgehoord advies. Wij nemen het graag ter harte en focussen ons daarom de komende maanden ook op het stevig neerzetten van de organisatie. Aan de andere kant ontkomen we er niet aan om te groeien. Willen we toe naar een online platform waarop makkelijker besteld kan worden, dan moeten we investeren. Om de investering terug te verdienen en om onszelf ook uiteindelijk wat salaris te kunnen geven moeten we meer omzet draaien en meer punten openen. Het is een beetje een kip-ei verhaal. Een kip-ei verhaal waar jullie hopelijk begrip voor hebben!

Voor nu allemaal hele fijne feestdagen gewenst!

Groetjes,

Sandra

Let op: Wij doen het ook even iets rustiger aan tijdens de feestdagen. Als we dus wat minder snel dan gebruikelijk reageren, weet u waar het door komt. De Streekboeren van Leeuwarden en Nieuwehorne zijn volgende week ook op vakantie. U kunt allemaal wel tot en met maandag in Joure bestellen. Daar staan de boeren en voedselmakers woensdag 30 december voor u klaar!

 

 

Geef een reactie

whatsapp knop