Met windkracht zes reizen we af naar Koudum. Hier ontmoeten we Daan Trimpe en zijn dochtertje Liz. Daan is deze week onze Boer van de week. Hij runt het enige overgebleven tuinbouwbedrijf in Koudum, waar onder andere het bekende ‘Koudumer Beantsje’ wordt geteeld. Daarnaast teelt Kwekerij Trimpe ook bloemkool, spinazie, bietjes, rabarber, spruitjes en meer! Daan neemt ons mee in zijn tuinbouwbedrijf.
Daans producten worden niet bespoten en hij zegt ook geen biologisch keurmerk te hebben. ‘‘Ik wissel wel veel van grond, dat is op lange termijn gewoon beter voor jezelf.’’ De meeste producten worden in de regio verkocht: ‘‘Hier aan huis verkopen we in de zomer veel, ook restaurants en groentewinkels kopen wel bij ons. Maar het meeste echt hier aan huis, ik denk dat dat percentage rond de 60 procent ligt.’’ Daan beschikt over een kleine hectare aan grond. Hij laat ons zien wat hij zoal verbouwd op deze hectare.
Een ruim aanbod
Onderweg komen we allerlei soorten groente tegen. ‘‘We telen hier het meeste sperziebonen en bloemkolen. Maar door het jaar heen hebben we hier zo’n 30 soorten groenten, van tomaten tot courgettes. Ik vind het zelf wel bijzonder dat ik de bloemkolen in een kas verbouw. Dat gebeurt niet veel, want bloemkool is een relatief moeilijke groente om te verbouwen. Sla hoef je er bijvoorbeeld alleen maar in te zetten en te wachten.’’ Vervolgens laat Daan ons zijn spruitenveld zien, de spruitentijd loopt tegen zijn eind aan, maar Daan weet er nog een paar mooie stronken spruiten tussenuit te halen. Deze mogen wij ook mee naar huis nemen, wat natuurlijk erg leuk is!
Werkwijze
Toen we vroegen naar Daans werkwijze, vertelde hij het volgende. ‘‘Ik werk eigenlijk in etappes, anders is alles tegelijk klaar en moet je het dus ook allemaal tegelijk weghalen. Door te verdelen krijg je meer aanbod en is het voor jezelf gewoon beter te behappen. Ik heb hier en daar wel wat hulp, maar in principe doe ik alles in m’n eentje, dus dat verdelen is ook wel nodig voor mij.’’ De spinazie en de bloemkolen staan door elkaar heen, hierdoor wordt ruimte bespaard. ‘‘Nadat de spinazie uit de grond gaat, worden er sperziebonen geplant, als de sperziebonen groter worden, gaan de bloemkolen uit de grond en dat creëert dan een plukpad. Als je die niet hebt, kan je ze niet plukken omdat je er simpelweg niet bij kan komen.’’ vertelt Daan.
Tenslotte neemt Daan ons mee naar zijn opslagruimte. Hier laat hij ons de eerste spinazie van het jaar proeven.
Onderweg komen we wederom langs allerlei soorten groenten. Daan legt witte zakken (onderstaande foto) tussen zijn in de buitenlucht groeiende gewassen. Dit houdt duiven en andere vogels er bij weg. ‘‘Als het waait beginnen ze te wapperen en dat schrikt de vogels dan af. De vraag is wel hoelang het zal duren voordat ze ontdekken dat de zakken alleen maar heen en weer waaien. Als dat moment komt moet ik weer iets anders verzinnen.’’
Een kijkje achter de schermen bij Kwekerij Trimpe leverde ons een beter beeld op van het aanbod en de werkwijze van Daan. Benieuwd hoe Daan zijn producten smaken? Je vindt ze hier!