..

Er rolde een hele belangrijke en mooie vraag bij ons binnen deze week. Zo belangrijk en mooi dat we de vraag en het antwoord met je delen:

De prijs van het product

Goedemiddag,

Ik krijg regelmatig van vrienden, die lid zijn van de streekboer, te horen dat ze de prijzen gemiddeld zo hoog vinden. Ikzelf vind bepaalde artikelen soms ook erg duur.

Voor ons is de prijs niet zo relevant, maar voor de genoemde relaties speelt dit wel een rol.

Ik krijg de opmerking dat het voor mensen met een beperkt budget te duur wordt. Men snapt ook niet waarom het zo duur moet zijn in vergelijking met de supermarkt, want er zit immers geen groothandel tussen.

Graag wil ik een reactie, opdat ik mijn vrienden het een en ander kan uitleggen.

Met vriendelijke groet, Kees

Het antwoord

Ik ben Kees heel dankbaar dat hij deze vraag aan ons stelt. In zijn mail zitten heel veel elementen.

Het is complex. Tussen de regels van de mail door lees ik al wel dat Kees heel goed weet dat het een vraag is die je van meerdere kanten moet bekijken om het juist antwoord te kunnen geven.

Eerder schreef Sandra dit er al over.

Het meer platte en kort door de bocht antwoord is bijna populistisch. En toch zit daar wel een hele grote kern van waarheid in: Wij betalen de boer wél een eerlijke prijs. Het geld dat binnen de supermarktwereld naar tussenschakels gaat, vloeit bij ons naar de boer of leverancier.

Daarnaast zijn bijvoorbeeld de biologische eieren, appels en biologische kaas goedkoper(, verser en lekkerder) dan bij de grootgrutter.

Onze pasta’s, zuivel en broden zijn niet te vergelijken met pasta, zuivel en brood uit de supermarkt. De prijs ligt veelal iets hoger maar de voedingswaarde en daarmee gezondheidsvoordelen ook. Wij kiezen voor voeding die voedt en niet alleen vult.

Ongezond is een verdienmodel, maar niet ons verdienmodel

90% van de producten die de grootgrutter in de aanbieding heeft, zijn ongezond en zwaar bewerkt. De supermarkt verdient geld op producten die je eerder ziek maken dan gezond houden. Verleiden om ongezonde producten te kopen is een economisch model dat werkt. Maar wij willen je verleiden onze pure, onbewerkte producten te kopen. Dit betekent echter ook dat wij onze marge moeten halen uit de verkoop van gezonde producten. Mede daarom is het niet altijd zo dat een product bij De Streekboer perse goedkoper is omdat alle tussenschakels er tussenuit zijn gehaald.

Hoe zit het met de prijsopbouw? 

De prijs die je ziet op de website is inclusief btw, bij de meeste producten is dus in elk geval 9% belasting. Als dat eraf haalt is van het bedrag dat overblijft gemiddeld 70% voor de boer en 30% voor de Streekboer. De Streekboer faciliteert de website, – het inpakken, – het vervoeren naar klanten, vragen beantwoorden & informatie verstrekken en de facturatie en financiële afhandelingen naar de boeren en leveranciers.

De soms relatief hoge prijzen in de webwinkel zijn dus de eerlijke prijzen. En soms zijn we juist goedkoper terwijl we de boer meer betalen. Sandra legde het deze week weer uit op de sociale media toen een post over de prijs van een kilo appels bij de grootgrutter viral ging. Deze appels kosten €2,69 per kilo. De boer krijgt hiervan €0,37 per kilo.

“Schrijnend… Ik heb de prijs van de appels op De Streekboer site er eens bij gepakt: 30 cent per kilo goedkoper voor de consument en de boer krijgt ruim 4x zoveel. Het kan wel!

In cijfers: De Delcorf appels van Fruitbedrijf Bosschaart kosten momenteel op destreekboer.nl €2,39 per kilo. €1,50 hiervan gaat naar Gerrit en Cornelia, de telers, €0,20 naar de belastingdienst en €0,69 naar De Streekboer. Het kan wel, je moet het alleen willen.”

En als je een smalle beurs hebt

Op dit moment is het inkomen van de consument afgestemd op het relatief te goedkope bewerkte voedsel uit de supermarkten. Dus dat mensen met een smallere beurs voelen dat ze niet mee kunnen doen aan het eerlijker, gezonder en leuker maken van de voedselketen is ook heel schrijnend. En toch kunnen we niet voor lagere bedragen verkopen.

De oplossing zit er in dat mensen die het willen en kunnen het ook daadwerkelijk doen. Want hoe meer volume we samen met boer/leverancier en jou als afnemer maken, hoe vriendelijker de prijs wordt.

En ook als je een iets smallere beurs hebt kun je binnen een budget dat je wel hebt keuzes maken waarvan je weet dat ze helpend zijn voor de toekomst. Zelfs al kun je niet al je boodschapten bij ons doen maar wel een deel, ook dan help je al mee aan een mooiere toekomst.

Bij initiatieven zoals het onze word je bovendien veel minder verleid om dingen te kopen die je helemaal niet nodig hebt én voor onnodige afval zorgen. Wat de hele bloemkool uit de Streekboer winkel is toch echt ook goedkoper dan het plastic zakje voorgesneden bloemkoolroosjes.

Doe mee met het experiment

Daarom vraag ik mensen met een smalle beurs die aangeven het niet te kunnen betalen of ze zin hebben in een experiment: Een tijdje echt goed bijhouden hoeveel geld er aan boodschappen wordt besteed en hoeveel van die boodschappen ze echt nodig hebben. Ik bedoel niet dat je helemaal geen snoepje of koekje meer mag kopen hoor. Maar gewoon eens echt onderzoeken hoeveel producten waarmee je je maaltijden bereid echt gezond zijn en hoe dat zou zijn als je ze maakt van verse ingrediënten? Ik durf te wedden dat je binnen het budget dat gemiddeld naar de supermarkt gaat een heel eind komt bij De Streekboer!

Hopelijk hebben we zo een beetje uitgelegd hoe ingewikkeld het in elkaar steekt. Maar toch ook hoe iedereen wel naar eigen draagkracht kan bijdragen omdat iedereen recht heeft op verse en gezonde voeding. Is het een antwoord waarmee je uit de voeten kunt?

Als je nu juist meer vragen hebt gekregen? We horen het graag. We zijn heel graag over dit onderwerp met je in gesprek!

Geef een reactie

whatsapp knop