Schermafbeelding Om ..Maar deze klant wilde nou niet dat er veel in zat. Een mooie vraag met een uitgebreid antwoord van de bakker.

De vraag in onze mailwisseling was:
“Jammer dat een biologisch brood van bakker van Esch zo vol zit met wat er wat mij betreft niet in hoort; wat is er mis met alleen (tarwe)meel, gist/desem, zout en water? “

Zo’n vragen sturen wij door aan bas zelf. Wij weten het wel ongeveer, maar hij weet het precies. We delen het antwoord want het is gewoon heel leerzaam!

Het antwoord van bakker Van Esch luide:
Goedemorgen.

De ingrediënten declaratie (het lijstjes dat wij moeten vermelden ivm allergieën enzo) is gebaseerd op het feit dat we meel en bloem hebben van steeds wisselende kwaliteit.

Die wisselende kwaliteit zit simpelweg in het feit dat we het graan rechtstreeks krijgen uit Groningen en Friesland en dat gaat 1 op 1 door de molen. In Nederland hebben niet zo stabiel zon als in zuidelijkere landen. Maar we willen wel heel graag werken met lokaal graan.

Aan de meel en bloem wordt niets toegevoegd of weggelaten.

De oogsten zijn verschillend van kwaliteit en soms is het eiwitgehalte te laag, waardoor we krokant broodpoeder (wel 100% biologisch) toe voegen om een redelijke kwaliteit van ons brood te krijgen.

Sinds een aantal maanden werken we echter met een desemketel en daardoor hebben we meer en een betere invloed op de kwaliteit van het brood.

Hierdoor kunnen we dat poeder weglaten, waarmee we alles wat na het woordje ‘Eko krokant’ staat er niet meer in zit.

Omdat we nog in de testfase zitten, is het veiliger om dat poeder nog wel te declareren (dus te benoemen), want liever te veel op de lijst dan het niet declareren terwijl het er wel in zou kunnen zitten.

Ik verwacht in de loop van het najaar dat we (ook met de nieuwe oogst) het poeder definitief weg kunnen laten, waarmee we ook veel andere bio broodsoorten de declaraties aan kunnen passen.

Mocht je nog vragen/opmerkingen hebben, dan verneem ik dat graag.

Met vriendelijke groet,

Bas van Esch

De conclusie:
Hallo Bas en Marieke,

Dankjewel voor je lange en informatieve antwoord Bas! het antwoord is zo duidelijk dat ik Marieke, de vraagstelster, wel in de cc durf te zetten.

Ik wist al wel dat het inderdaad iets te maken heeft juist met onze wens om juist met lokaal graan te werken. In dit voorbeeld zie je maar weer eens dat het veranderen van het voedselsysteem én niet eenvoudig is en ook niet zwart wit.

Maar met dit soort achtergrond-informatie worden we echt wijzer en kan iedereen kiezen wat het beste past.

Heel erg bedankt, en Marieke, is jouw vraag hiermee voldoende beantwoord?

Met vriendelijke groet,
Monique

Goed om te delen
Naast dat deze vraag en het antwoord het delen waard is vinden wij het ook belangrijk dat je weet dat wij serieus omgaan met jullie vragen. Elke vraag of feedback is gratis advies voor ons. Wij willen het steeds beter doen om daardoor nog meer mensen enthousiast te maken om te kopen in de korte keten. Dat gaat niet altijd zoals je het gewend bent in de supermarkt, maar elke stap die wij voor je zetten gaat gepaard met power en passie voor het geheel. En dat merk je!

Wat vind jij het leukste uit kopen op deze manier? Wat mis je bij het doen van je boodschappen als je niet bij ons terecht kunt?

Geef een reactie

whatsapp knop