Vrees jij dat je de kerstboodschappen niet in huis krijgt vanwege mogelijke boerenprotesten 👨‍🌾👩‍🌾🎤? Ik maak me in ieder geval niet druk. Tegelijker tijd denk ik aan het ‘wat als’. Er wordt gezegd dat men ons wil laten zien wat er gebeurt als de voedseltoevoer wordt afgesloten. Nederland 🇳🇱 is de tweede landbouwexporteur ter wereld. Na de Verenigde Staten 🇺🇸 exporteert geen land ter wereld meer landbouwproducten dan ons kikkerlandje Nederland. Toch ontstaat er een probleem als we de toevoer van verderaf sluiten. Dan kan het vee – dat massaal geëxporteerd wordt – namelijk geen voer uit Zuid-Amerika meer krijgen. En de vele bloemen die we exporteren – en bijdragen aan het exportcijfer – die eten we liever ook niet op (laat staan dat we willen weten hoeveel uitstoot deze industrie veroorzaakt doordat bloemen veelal per vliegtuig ✈️ getransporteerd moeten worden).

Eebcadffcd
Nederland is de tweede exporteur van landbouwproducten ter wereld. Hiervoor is echter ook veel import nodig. Zonder soja uit Zuid-Amerika kan lang niet zoveel melk en vlees geëxporteerd worden.

Nu ben ik geen nationalist. Van mij hoeven de grenzen echt niet op slot. Wel heb ik de afgelopen jaren ervaren hoeveel gelukkiger je wordt van lokaal voedsel consumeren. Zoals Marinde ook al in haar review schreef, heeft lokaal eten ook veel gezondheidsvoordelen. Maar laat ik het daar vandaag eens niet over hebben. Kerst 🎄 gaat over saamhorigheid, wat voor elkaar doen en – hopelijk – ook over gelukkig zijn.

Gelukkig zijn, dat word ik elke donderdag als de Streekboeren ons distributiecentrum bestormen. Ik word er oprecht heel gelukkig van als Cornelia van Fruitbedrijf Bosschaart mij elke week weer helpt om niet alleen haar eigen producten maar ook dat van de andere boeren over te stapelen. Ik word er heel gelukkig van als Albert van De Kromhoekster Kip ons verzamelpand in Drachten komt binnenrennen, mij een knuffel geeft en trots de nieuwste foto’s van zijn in juli geboren kleindochter laat zien. Ik word er heel gelukkig van dat tientallen Streekboeren niet alleen hun spullen bij ons komen brengen maar dat inmiddels zeven boeren ook Streekboer afhaalpunt zijn zodat de klant de Streekboer boodschappen op het boerenerf af kan komen halen. Begin 2020 komt nummer acht daar bij!

Geniet jij er ook zo van? Dat je geen stress hoeft te hebben van of de winkels nu wel of niet bevoorraad gaan worden en of je de kerstinkopen nu wel of niet in een overvolle, onpersoonlijke supermarkt kunt doen? De Streekboeren blijven leveren. Omdat we het mét elkaar doen. Dit is niet het makkelijkste systeem. De verdiensten voor zowel de boeren als De Streekboer zijn bij lange na niet zo royaal als de winsten van de supermarktketens. En jij bent ook niet altijd goedkoper uit. Wel betaal je altijd de eerlijke prijs. Geld is niet het doel, het is het middel. Het is het middel tot een systeem dat ons allemaal gelukkiger maakt. Daar ben ik heilig van overtuigd.

Wij maken er een feestje 🎊 van donderdag de 19e, vrijdag de 20e en maandag de 23e (extra uitgiftedag!). Wij hopen dat jij zonder stress kunt genieten van de lekkerste producten uit de streek. Uiteindelijk blijft dat de beste manier om de boer én jezelf te steunen.

Hartelijke groet,
Sandra Ronde
Oprichter De Streekboer


WebsitehomepagefotosandraHoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?

Geef een reactie

whatsapp knop