Scherm­afbeelding Om ..

‘Wat maakt de producten van Geerts Best precies zo Best?’ vraagt een klant.

Hij kijkt ondeugend, waarschijnlijk omdat hij me uitdaagt. Ik weet dat deze klant arts is en zich bezighoudt met gezonde voeding als preventieve gezondheidszorg. Dus, ik begrijp zijn knipoog naar de pot mayonaise die hij in zijn handen heeft.

‘Laten we een kop thee drinken. Dan kan ik je meer vertellen over Geerts bedrijf.’

Terwijl ik hem een dampende kop thee geef, schuift hij aan.

‘Ik weet dat jij voorstander bent van eerlijk en gezond voedsel, vooral van biologische landbouw. Maar deze producten hebben geen keurmerk, zie ik. En mayo is ook niet iets waarvoor je een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kunt vaststellen, toch?’

Vooral dat laatste heeft hij gelijk in. Er is niemand die zijn gezonde vetten uit mayo haalt. Maar soms mag het leven gewoon lekker zijn, toch? Gelukkig is hij het daarmee eens. ‘Ik plaag je alleen maar om te zien of je nog scherp bent. Nou, dat ben je zeker!’

‘De mayonaise is natuurlijk een bewerkt product. Hoe minder bewerkt, hoe gezonder. Maar Geerts mayonaise bevat in ieder geval geen vreemde en schadelijke E-nummers, dus dat is al een belangrijke stap om het niet nog ongezonder te maken. Toch, dokter?’

Ik grap er expres bij om hem als binnen zijn artsenstatus te laten bevestigen dat minder bewerkte groenten en fruit gezonder zijn. Ook vraag ik hem nog of het inderdaad van belang is om eiwitten uit plantaardige bronnen te halen in plaats van uit dierlijke producten. Een alternatieve eiwitbron zijn bijvoorbeeld de veldbonen van Geert.

Hij bevestigt het volmondig. Dat is zeker zo. En dat is ook waarom we de producten van Geerts Best, hoewel niet biologisch, in ons assortiment hebben opgenomen. Wereldwijd moeten we minder (maar betere) dierlijke eiwitten consumeren, en bonen zijn een goed alternatief.

Op de website lees je vooral over duurzaam energieverbruik, maar er staat niets over gewasbescherming en bemesting. Daarom besluit ik Geert te bellen om meer te weten te komen.

Ik weet dat Geert recht voor zijn raap is, dus ik vraag zonder omwegen: ‘Gebruik je nog chemie op je bedrijf, zowel kunstmest als chemische gewasbescherming?’

Eerst even wat achtergrond informatie

Landbouwgif kan zowel chemisch als biologisch afbreekbaar zijn. Een bioboer mag (doet het vaak niet) alleen de laatste vorm in kleine hoeveelheden gebruiken omdat het residu op het eindproduct bijna nihil moet zijn. Dat is het verschil met de gangbare landbouw, waar het residu hoger mag zijn.

Dus als een gangbare boer beweert dezelfde middelen te gebruiken als een bioboer, moet je vragen naar de hoeveelheden, timing, frequentie en of ze het residu meten, zoals bij biologische producten. Vaak ontdek je dan waar de betreffende boer staat in de transitie, vaak verder dan je op het eerste gezicht zou denken. Gangbare boeren gebruiken soms ook alleen biologische middelen in de hoeveelheden die de bio standaard voorschrijft. Alleen is hierop geen controle waardoor het voor een klant niet helder is hoe er is gewerkt. Want een gangbare boer heeft wel een groter arsenaal aan opties.

Het verschil is dus duidelijk. Een gangbare boer zal zeker zo min mogelijk spuiten vanwege gezondheid en milieu, maar er zijn minder strenge regels aan het einde van het proces. Daarom waardeer ik het biologische keurmerk en de controle door SKAL. Die regels zijn vastgelegd en er kan niet mee worden gesjoemeld.

Terug naar Geert’s Best.

Geert belt me terug en we hebben een fijn en goed gesprek. Hij belooft alles nog op de mail te zetten, zodat ik zijn verhaal eerlijk kan delen. Dat is prettig, want zo wordt het steeds transparanter. Later op de dag schrijft hij me:

Dag Monique,

Ik ben een regeneratieve boer met een heldere visie, vind ik zelf. De consument mag bepalen wat ze wil.

We telen op de meeste percelen op een regeneratieve manier (Noot vanuit onszelf: dat wil zeggen dat er in principe geen chemie wordt gebruikt, maar het wel mag. Er wordt alleen ingegrepen om te voorkomen dat anders een product verloren gaat. Voordeel is dat er zo geen gewas verloren gaat, nadeel is dat je nooit zeker weet of het product vrij is van chemie.)

Ook hebben we een proefveld samen met het Louis Bolk Instituut waar we vier gewassen telen. De helft met chemie en de andere helft zonder. De laatste twee jaar waren de veldbonen bij de laatste mooier en schoner, dus van betere kwaliteit dan met chemie. Praktijkvoorbeelden laten zien wat mogelijk is, daar ben ik groot voorstander van.

We telen binnen 5 kilometer van mijn bedrijf en verwerken het zelf tot eindproduct. We praten dus niet over voedselkilometers, maar over voedselmeters.

Veel collega-bioboeren doen het goed, maar tijdens een lange vochtige periode of door erfelijkheid zien ze hun opbrengst wegkwijnen, ondanks het hele jaar tijd en geld investeren. De handel lost dit op door het uit het buitenland te halen, waar andere regels gelden.

Transparantie in de keten steun ik. Laat zien wat je doet en wat daarvoor nodig is.

Ik zit in het bestuur van eiwitboeren van Nederland en ben voorzitter van Drenthe Boert Bewust. Dit alles om duidelijkheid te verschaffen voor collega-boeren en consumenten.

Met vriendelijke groet, Geert Lindenhols

Conclusie

De producten van Geert’s Best zijn niet biologisch. Geert houdt de optie open om een oogst niet verloren te laten gaan. Afgelopen jaar heeft hij geen chemie gebruikt. Voor de toekomst hoopt hij dat dat zo blijft, maar hij kan het niet garanderen. Het klopt zeker dat voor bijvoorbeeld biologische koolzaadolie vaker wordt gekozen voor een product van verder weg. Het moet echter altijd de eindcontrole binnen de biologische normen doorstaan om het certificaat te behouden.

Een helder verhaal over een complexe situatie. Geert’s Best laat goed zien hoe je in de transitie naar een eerlijker en gezonder voedselsysteem tussenstappen kunt maken die helpen om uiteindelijk te komen waar we willen zijn: een gezonde aardbol waarop vele generaties gezond kunnen leven.

Wist jij dat het zo complex was om de juiste tussenstappen te zetten? Bestel hier direct de veldbonenpasta, koolzaadolie of mayonaise van Geerts Best.

Geef een reactie

whatsapp knop