Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Werkverband Friese Rassen
Aflevering 29
Werkverband Friese Rassen
19 april 2021
Vanaf maart begint het weer te kriebelen en krijgen we de eerste vragen over zaadjes alweer binnen bij onze klantenservice. Veel klanten zijn in deze tijd van het jaar zelf een beetje boer in hun eigen moestuin. Nu de temperaturen weer wat aangenamer worden, kunnen steeds meer zaden de grond in. Het moestuin seizoen is begonnen!
De oplettende besteller heeft de zaden van Werkverband Friese Rassen alweer in de webshop gezien. Voor ons is het altijd wachten op een telefoontje van Johannes Spyksma, die bestuurslid is van Werkverband Friese Rassen. Werkverband Friese Rassen is een stichting die streeft naar het behoud van gewassen die hun oorsprong vinden in Friesland of eraan verwant zijn. In de afgelopen jaren is er een breed assortiment zaden samengesteld. Allemaal zijn het oude historische rassen die vaak door de industrie niet meer op waarde worden geschat. Bij het werkverband zijn ze ervan overtuigd dat juist de eigenschappen van deze gewassen in die toekomst hard nodig zijn voor het instandhouden van de biodiversiteit. Ze worden nu gebruikt voor het ontwikkelen van streekproducten en hebben daarmee weer een economische waarde gekregen. Een aantal ervan zien zijn terug te vinden in ons groente-assortiment. Zo komen binnenkort bijvoorbeeld de ‘Koudumer bloemkool’ en de ‘Koudumer stamsnijboon’ van Kwekerij Trimpe weer online. ‘s Winters bieden we de ‘Berltsumer winterwortel’ aan. De ‘Tuinboon Adrie’ en verschillende aardappelrassen van Broersma State zijn jaarrond te verkrijgen op destreekboer.nl. Landbouwgewassen zijn onderdeel van de cultuurhistorie, ze vertellen ons iets over hoe de wereld er vroeger uitzag.
Ik bel ook met Tseard Wilman van Broersma State, hij is als bestuurslid betrokken bij het werkverband en als akkerbouwer teelt hij een aantal van historische rassen. Op een van de percelen bij de boerderij tussen Engwierum en Ee bloeit sinds twee jaar ‘Huttentut’. Huttentut is een plant die historisch gezien vaak bij vlasvelden voorkwam, mooie gele bloemen heeft en waarvan de zaden rijk zijn aan olie. De familie Wilman perst huttentutolie. Omdat het gewas vroeger op de terpen in Friesland al voorkwam, is het opgenomen in de collectie van het Werkverband. De bloem van de plant is tevens aantrekkelijk voor bijen en andere insecten en draagt daarmee bij aan meer biodiversiteit. Omdat de opbrengst van het perceel minder is dan die van koolzaad, wordt deze bijzondere Huttentutolie helaas niet via De Streekboer verkocht maar is de olie alleen verkrijgbaar in de eigen boerderijwinkel.
Het alternatief voor huttentutolie is koolzaadolie, wat we al langere tijd hebben opgenomen in ons assortiment. Het is een onbekend lokaal alternatief voor olijfolie uit het zuiden. Koolzaadolie heeft het laagste percentage verzadigde vetzuren van alle plantaardige oliën en bevat veel vitamine E&K. Deze olie, rijk aan antioxidanten en waardevolle omega-3-vetzuren, gebruik je koud als saladedressing. Met deze eigenschappen is het een gezonde olie. Omdat er de laatste jaren veel te doen is om genetische modificatie van zaden vraag ik Tseard er toch nog even naar. Hij verzekert me dat het ras waar zij olie van persen een traditioneel ras is, net als overigens alle zaden uit het assortiment van Werkverband Friese rassen.
Wil je zelf nog iets bijzonders oogsten en met je eigen tuin een bijdrage leveren aan biodiversiteit?
De zaden van Werkverband Friese Rassen zijn deze week allemaal in de aanbieding!
Volgende week gaan we door van de zaden naar de planten. Dieuwke reist af naar Hommerts en neemt een kijkje bij Kwekerij De Bascule.