Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Kwekerij De Bascule te Hommerts.

Aflevering 30
Kwekerij De Bascule
26 april 2021

“Laarzen mee” roept Trinalda door de telefoon als we bellen om een afspraak te maken. Het voorjaar is tot nu toe nat en koud geweest zodat de eerste levering van Trinalda en Pieter wat langer op zich laat wachten. Een week later stap ik in Hommerts op laarzen uit de auto. Vandaag schijnt de zon bij Kwekerij De Bascule van Trinalda en Pieter, toch blijft het een frisse lentedag. Het uitzicht is weids en het geluid van tientallen soorten vogels overstemt de harde wind. In de verte zien we de toren van Spannenburg: ‘Je kunt hier heel ver kijken, zodra het straks weer warmer is, zie je de zeiltjes van de boten op het Prinses Margrietkanaal voorbijschuiven.’

Whatsapp Image At ..

Ik loop langs de kiosk waar de klanten van Trinalda een plukboeket kunnen kopen. Ze mogen ook zelf de tuin in. Een dame uit het dorp betaalt een tientje en loopt vervolgens met een rieten mand en een schaar het gele veld in dat volstaat met narcissen in allerlei soorten. Ze stelt zelf een boeket samen. In de caravan die midden in de tuin staat, zet Pieter koffie voor ons en we nemen plaats aan de grote houten tafel.

Met een wieg die in Emmen stond en een jeugd in de Noordoostpolder is Trinalda geen Fries. Pa werkt bij de Nederlandse Keuringsdienst voor zaaizaad en ik kan me zo voorstellen dat hij zakjes zaad mee naar huis nam die door de kleine Trinalda in de achtertuin werden gezaaid. De liefde voor tuinieren zit er op die manier al vroeg in. In 2004 begint ze op familiegrond in de buurt van Zwolle voor zichzelf en kweekt daar bloemen voor de veiling. Omdat ze op die manier geen enkele binding heeft met de eindklant wil ze het heel graag anders doen. Als de liefde voor Pieter haar naar Friesland brengt kan dat. In 2008 vinden ze in Hommerts een stuk land dat ze samen ombouwen naar de kwekerij die het nu is. Pieter heeft een vaste baan maar draagt zijn steentje bij waar het kan. De eerste jaren heeft ook Trinalda er een baan naast. Met haar opleiding bedrijfskunde en commerciële werkervaring pakt ze van alles aan. Alle tijd die over is, brengt ze door op de kwekerij. Als haar werk in 2012 niet langer te combineren is met de groeiende vraag naar haar bloemen en planten, besluit ze zich volledig op De Bascule te richten. Van maart t/m oktober is ze zes dagen per week hele dagen op de tuin te vinden. De vier meiden van Pieter en Trinalda gaan inmiddels allemaal naar school, maar na schooltijd brengen zij ook vele uurtjes op de tuin door. 

Er worden in de piekmaanden heel wat uren gedraaid. Trinalda is vaak te vinden op markten in de regio en natuurlijk vindt een deel van de bloemen en planten hun weg naar de consument via de eigen (pluk) tuin en De Streekboer. Een groot deel van de bloemen wordt geplukt voor bruids- en afscheidsboeketten en de daarbij horende locatieaankleding. ‘In maart vorig jaar, toen alle markten en bruiloften geannuleerd werden, heb ik me ernstig zorgen gemaakt’ vertelt Trinalda eerlijk. ‘Gelukkig hebben de klanten van De Streekboer, en alle mensen die de weg naar mijn tuin winsten te vinden erg goed geholpen om 2020 toch goed af te sluiten.’

Trots laat ze mij de tunnelkas zien; één voor één noemt ze alle verschillende planten op die er staan. Ik vind het onvoorstelbaar, dat ze al die soorten uit elkaar kan houden. Alle bloemen en planten worden duurzaam geteeld, voor Trinalda staat de natuur en de toekomt van onze kinderen voorop. Uit ervaring kan ik zeggen dat de planten zeer sterk zijn, zelfs zonder groene vingers komt alles in ons tuintje tot bloei.

Zin in huisgemaakte, onbespoten thee of limonade? Kijk dan een naar Trinalda’s thee- of limonademix of kijk eens naar een van de vele andere planten op de site.

Volgende week hoopt Dieuwke de Waddenzeekust aan te doen om een bezoekje te brengen aan ‘t Ailand van Goede Vissers Jan en Barbara. Helemaal zeker of het lukt is het nog niet, schroom je vooral niet om toch alvast je vragen aan Jan en Barbara aan ons toe te sturen.

Geef een reactie

whatsapp knop