Broersma State

Boeren: Jaap en Tseard Wilman

Adres gegevens

Dodingawei 40
Engwierum

https://www.streekwinkelitaldemolkfabryk.nl/

Al decennia houdt Jaap Wilman zich bezig met het in stand houden van oude, oorspronkelijke rassen. Zoon Tseard heeft inmiddels het akkerbouwbedrijf van zijn vader overgenomen. 

Broersma State wordt gerund vanuit de oude melkfabriek van Ee. In de melkfabriek wordt met hulp van vrijwilligers bijzondere bonen gedroogd, gesorteerd en verpakt. Zelf hebben ze een persstraat gebouwd waarmee koolzaad geperst wordt tot olie. Dit bijzondere product is volgens zeggen net zo lekker in de salade als olijfolie, maar hoef je niet ‘van ver’ te halen. Juist die eigenschap past ons natuurlijk heel goed.

In de fabriek is het net een museum, het is er een verzamelplaats van oude landbouwmachines maar er zijn ook veel spullen uit de melkfabriek achtergebleven. Op het dak liggen zonnepanelen maar verder heeft de tijd er stilgestaan. In de ‘kantine’ waan je je in een boerderij van halverwege de vorige eeuw waar de rode kleedjes nog op tafel liggen. Jaap en Tseard zijn nog vol plannen, mogelijkheden zijn er in elk geval genoeg met het pand.

Het meest bekende product dat van het erf van de familie Wilman afkomt is de koudgeperste koolzaadolie. De koolzaadolie wordt op eigen akkers verbouwd en in de oude melkfabriek geperst. Zo ontstaat een uniek streekproduct. Naast koolzaadolie richt Broersmastate zich op een paar unieke bonen- en aardappelrassen. Zo leveren ze de authentieke Friese Wâldbientsjes en de reade krobbe. 

Broersma State
2,50

per 500 gram

Slechts 5 resterend op voorraad

Nieuw
Broersma State
6,99

Prijs per fles

Broersma State
3,20

per 500 gram

Broersma State
3,10

Per 500 gram

Broersma State
4,10

per 500 gram

Broersma State
Vanaf: 2,50

Per kilo

Wissen
Broersma State
Vanaf: 1,49

vrij vastkokend verschillende gewichten

Wissen
Broersma State
Vanaf: 1,29

kruimig verschillende gewichten

Wissen