Yes! We hebben weer broccoli van Jurjen en Annechien van Waddengeluk in de shop. Sommigen verklaren me voor gek, ik vind het een geluksmomentje. Alleen al om Jurjen en Annechien te steunen zal ik een broccoli kopen. Maar ik kan me voorstellen dat dat jou niet genoeg zegt. Vandaar in deze nieuwsbrief een ode aan de biologisch-dynamische broccoli en waarom jij het verschil maakt door deze in jouw winkelmandje te stoppen. In eerste instantie had ik drie argumenten opgeschreven: 1. Je houdt de bodem in leven (en daarmee jezelf). 2. Jij zorgt ervoor dat jouw autoruit straks weer vol vliegjes komt te zitten. En 3. Jij geeft Jurjen en Annechien bestaansrecht. Hierdoor werd de tekst echter veel te lang. Ik houd het voor vandaag dus bij punt 1. Opdat de rest later nog eens in andere blogs mag volgen.

Kopie Van Kopie Van Header Nieuwsbrief ( X  Px)

Je houdt de bodem in leven (en daarmee jezelf)
Jurjen en Annechien kijken bij de teelt van al hun gewassen naar de bodemgesteldheid. Vruchtbaarheid van de bodem is een lastig begrip. Tenminste, ik vind het als consument altijd een vrij lastig begrip omdat het zo weinig tastbaar is. Deels kun je het zien als je een spit in de grond zet: Wanneer je direct veel wormen te pakken hebt, is de bodem vrij rijk. Zie je helemaal geen leven in het stukje omgespitte grond, dan is de bodem vrij schraal.

Wat onze darmen zijn voor ons lichaam, is de bodem voor een plant. Een gezonde darmflora zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt omdat ziekmakers dan minder snel binnen kunnen dringen. De plantenwortels nemen via de bodem voedingstoffen op en geven ook de gifstoffen, toxines, zware metalen etc. erin af. De bodem ruimt deze stoffen dan weer op, mits deze gezond is. Een gezonde bodem zorgt voor gezonde, sterke planten waardoor planten minder (in dit geval geen) chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben. Bovendien vind je lichaam het uiteraard het fijnst om planten te eten die bomvol voedingsstoffen zitten.

Juist daarom zijn we Jurjen en Annechien dankbaar. Het veld waar de broccoli dit jaar vandaan komt, wordt pas over zes jaar weer gebruikt om broccoli op te verbouwen. De percelen worden geruild met de naastgelegen biologisch-dynamische geitenboer om de grond vruchtbaar en de lokale kringloop gesloten te houden. Waddengeluk maakt voeding die niet alleen vult maar ook echt voed. Door deze broccoli te kopen, steun je niet alleen het landbouwsysteem dat toekomst heeft maar houd je ook jezelf gezond.

Ik word er blij van. Jij hopelijk ook.

PS: Wist je dat je de biologisch-dynamische broccolistengel vooral ook moet opeten? Zonde om weg te gooien want het is erg smaakvol en gezond. Bovendien krijg je dan natuurlijk meer waar voor je geld. We blijven Hollanders hè!? Wat je er mee doet? Snijd de stengel in kleine reepjes en kook deze mee. Ook heel lekker is het om de in plakjes gesneden stukjes te wokken of gewoon rauw te dippen in bijvoorbeeld hummus.

Geef een reactie

whatsapp knop