Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. In lockdown tijd moet er echter ook thuisonderwijs gegeven worden en wisselen Dieuwke en Sandra elkaar af. Deze week bezoekt Sandra de Tuinen van Weldadigheid te Veenhuizen

Aflevering 18
De Tuinen van Weldadigheid
3 februari 2021

 

Veenhuizen. Wie aan dit dorp denkt, denkt veelal aan de gevangenis of aan de vroegere kolonies van de Maatschappij van Weldadigheid. De fervente bierdrinker zal denken aan brouwerij Maallust. Bij De Streekboer koppelen we Veenhuizen echter direct aan de Tuinen van Weldadigheid. Ooit begonnen Lambert en Jolanda met het leveren van een paar producten aan – toen nog – Streekboer Groningen. Inmiddels zijn ze hofleverancier van bijzondere groenten bij De Streekboer. Hoog tijd om er eens een kijkje te gaan nemen!

Het bedrijf van Lambert en Jolanda is geen standaard akkerbouwbedrijf. Verschillende takken van sport worden op drie hectare grond gecombineerd. Diversiteit is het uitgangspunt. Diversiteit in (gewas)rassen, mensen en terrein.

De Tuinen van Weldadigheid verbouwt bijzondere (groente)rassen in eerste instantie voor de zadenteelt en pootgoed. Voor de diversiteit van ons landschap is het van belang dat bijzondere zaden bewaard blijven. De Tuinen van Weldadigheid vermeerdert deze en verstuurt de zaden naar moestuinkwekers in heel Nederland. De specialiteit zijn verschillende soorten knoflook en aardappels. De zadenteelt gaf extra aanleiding om het bedrijf biologisch te laten certificeren. “Waar 5% van de consumenten vraagt om biologisch gecertificeerde producten, ligt dit percentage bij moestuinders op minimaal 25%,” aldus Lambert.

Het verbouwen van bijzondere gewassen leent zich bij uitstek voor de combinatie met zorgactiviteiten. “Er komt veel handwerk kijken bij het winnen van de zaden en bonen. Zorgcliënten uit met name het autistische spectrum zijn vaak sterk in het orderen, sorteren en klaarmaken van de bestellingen die binnenkomen en zijn daarom bij ons meer dan welkom.”

Ook de drie hectare waarop de gewassen verbouwd worden, is niet standaard ingericht. Sierlijke hagen in bogen maken de tuin zelfs in de winter een plaatje om naar te kijken. “Het is niet het meest economisch maar het oog wil ook wat. De parkachtige inrichting is een prettige werkplek en interessanter voor rondleidingen.” Rondleidingen geven doet Lambert ook graag op de tuin. Helaas kan het in Coronatijd wat minder maar zodra het weer kan, wil Lambert graag weer rondleidingen, lezingen, cursussen en open dagen op de tuin houden. Kennis en kunde over mogen brengen is een groot goed.

De productie voor De Streekboer gaat het komende jaar flink omhoog. Welke gewassen het gaan worden, dat gaan we de komende weken in overleg met de andere Streekboer groenteleveranciers bekijken.

Alle producten van het seizoen 2020-2021 zijn van het land gehaald. Deze week houden we leegverkoop. Op=op en anders volgend seizoen pas weer!

Geef een reactie

whatsapp knop