De tweewekelijkse brief van Sandra aan Monique

Hoi Monique,
Wat een mooi artikel van jullie in het Friesch Dagblad afgelopen week! Ik quote je nog even hoor: “Laatst had ik een nieuwe stofzuiger nodig. Via Bol.com was die vijftig euro goedkoper, maar als ik lokaal koop, is dat op termijn goedkoper omdat de verkoper weer inkopen doet bij mij. Dat is óók de circulaire economie. Als je ’m doorhebt is het heel eenvoudig. Geef lokaal je geld uit, maak zo min mogelijk afval, en hergebruik afval dat je wel maakt. Dat begint al met een eigen tas meenemen naar de winkel.” Zo is het net!
Whatsapp Image At .. ()
Afgelopen week stond bij ons in het teken van de no-waste actie van en voor streekboer Jan Pieter van der Plaats van It Griene Stran uit Workum. Hij bleef met 75 ton biologische aardappelen zitten omdat hier door de droogte van afgelopen zomer iets meer ritnaalden en plekjes op zaten. Dit was voor de supermarkt reden om de aardappels af te keuren. Zonde, want ze smaken nog prima. 75 ton in een week redden is wel wat veel voor ons. De klanten hebben afgelopen week 1 ton gered. Deze week hebben we het product ook als donatieproduct voor de voedselbank in de shop gezet. Iedereen kan dus ook een kilootjes of vijf doneren aan een ander. Zo helpen we elkaar ook weer!

Recept: koude aardappelsalade

Omdat deze weken bij ons in het teken staan van de aardappel én er gevraagd werd om meer recepten in de nieuwsbrief, deel ik deze week mijn recept voor koude aardappelsalade. Je kunt aardappels eigenlijk beter koud dan warm eten. Doordat de aardappelen afkoelen wordt het zetmeel in de aardappelen stijf op elkaar gedrukt. Hierdoor wordt het niet meer omgezet tot glucose en gaat je bloedsuikerspiegel er dus veel minder van schommelen. Met andere woorden: je energielevel blijft constant in plaats van dat het enorm stijgt en daalt. Vandaar een recept met afgekoelde aardappelen!

Ingrediënten:
– 750 gram (no-waste) aardappelen
– 1 à 2 fijn gesneden rode uien
– 500 gram schorseneren
– 5 augurken
– 1 of 2 handjes kiemgroenten (bijv. radijskiemen)
– 3 hardgekookte eieren
– eventueel: ham- of spekblokjes naar smaak

De dressing:
– 5 el yoghurt
– 3 el koolzaadolie
– 2 el mosterd
– 1 el appelazijn
– peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:
1. Boen de aardappels, snijd de plekjes er vanaf en kook ze in de schil in circa 20 minuten gaar. Voeg voor het koken nog geen zout toe aan het water, dit onttrekt namelijk de kalium uit de aardappel. Laat de aardappelen afkoelen in de koelkast. Snijd ze daarna in blokjes van gewenst formaat.
2. Spoel de schorseneren af met koud water en schil ze. Misschien vind je het fijn om hierbij keukenhandschoenen aan te doen omdat de schorseneren plakkerige sap op je handen achter kunnen laten. Kook ze in 10 minuten gaar.
3. Snijd de augurken in blokjes en de uien in stukjes, snijd de hardgekookte eieren in vieren. Laat deze afkoelen. Bak eventueel de spekjes.
4. Maak de dressing door de producten hiervan door elkaar te mengen.
5. Meng alles – afgezien van de kiemgroenten en de eieren – door elkaar. Maak de salade af door de eieren en de kiemgroenten er op te leggen. Eet smakelijk!

Groet,
Sandra


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop