Helemaal in het Noorden van Nederland vlakbij het Lauwersmeer, in Engwierum, zijn Marja Woudstra en Rien Vink al in 1999 begonnen met het telen van biologisch fruit. Dit houdt o.a. in dat hier geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. En dat is best bijzonder. Bessen samen met ander klein fruit zoals aardbeien, druiven en frambozen zijn namelijk erg kwetsbaar voor bederf en daarom worden er over het algemeen meer middelen gebruikt dan bij andere fruitsoorten.

Whatsapp Image At .. Pm
Geschikte fruitrassen voor de regio
Bij Marja en Rien gebeurt dit dus niet. “Door te kiezen voor de fruitrassen die beter in onze regio gedijen en door te zorgen voor een natuurlijk evenwicht, een gezonde bodem en veel zorg voor de boomgaard is het mogelijk om zonder deze chemische middelen te werken. Gewoon zoals het hoort, met de natuur.” De kwekerij biedt een verscheidenheid aan fruitsoorten, waaronder rode bessen, pruimen, appels, peren, frambozen, kruisbessen, kersen en bramen. Klanten beweren dat wanneer je eenmaal gewend bent aan Marja haar fruit, je nooit meer anders wil!

Dicht bij de zee…
De Lauwershof ligt niet ver van de Waddenzee en het Lauwersmeer. Het waait hier dan ook vaak harder dan in het binnenland. Deze wind is bovendien nogal zout. Dit alles beïnvloedt de teelt. Zo is de kans op nachtvorst minder groot dan verder landinwaarts. Ook kan het gewas sneller opdrogen. Daarbij krijgen de regenkappen, die in het seizoen over het gewas komen, soms veel wind te verduren. Vanwege stormschade heeft ze vele aardbeien, duindoorn en kersenplanten helaas moeten rooien. De oppervlakte van het bedrijf is nu nog 0,60 hectare. De grondsoort bestaat uit behoorlijk zware zeeklei. Het heeft even geduurd voordat alles een beetje ging groeien. Maar op de klei geldt: áls het eenmaal begint te groeien, gaat het ook hard!

 

Zo weinig mogelijk verspilling
Marja waarborgt niet alleen de hoge kwaliteit van haar fruit, maar zorgt er ook voor dat er niets verloren gaat. “Ik persoonlijk inspecteer en pluk elk stuk fruit. Als er exemplaren zijn die er minder mooi uitzien, gebruik ik ze voor het maken van heerlijke jams en sappen. En als het fruit zelfs daarvoor niet geschikt is, gaat het naar Viktor en Rolf, de varkens, die er dol op zijn! Zo wordt het fruitafval benut voor bemesting van de boomgaard, en sluit alles mooi op elkaar aan.”

1,700+ Ladybird Aphid Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

 

Lief hè!
Er zijn meer dieren waar Marja haar voordeel mee doet op de kwekerij. De ergste luizen die ze elk jaar aantreft zijn zwarte kersenluizen. Deze zuigen aan het jonge blad, waardoor de bladeren in elkaar gaan krullen en de groei stopt. De luizen worden zorgvuldig bewaakt door mieren. Deze houden de luizen als een soort vee en jagen hun natuurlijke vijanden weg. De mieren zijn namelijk dol op de zoete honingdauw die de luizen afscheiden. De komst van lieveheersbeestjes werkt hier gelukkig goed tegen! Marja verhuist zoveel mogelijk beestjes naar de luizenhaarden die daar hun dankbare werk doen.


Kruisbessen

De rode bessen zijn zeker al bekender, dus we willen het nog graag even met je hebben over de kruisbessen. Ondanks de heerlijke smaak en talloze gezondheidsvoordelen van kruisbessen, worden ze nog niet veel gegeten. Dit komt gedeeltelijk door hun onbekendheid. Kruisbessen zijn vruchten verkrijgbaar in groene, gele of rode kleuren en behoren tot de ribesfamilie, waar ook de meer bekende zwarte bes en aalbes onder vallen. De kruisbessen hebben een verfrissende en zoetzure smaak die goed past bij zowel zoete als hartige gerechten. Ze zijn een bron van voedingsvezels, vitamines en mineralen. Ze zijn vooral rijk aan vitamine C, maar bevatten ook kleine hoeveelheden vitamine A, B en E. Wat betreft mineralen, zijn kruisbessen een goede bron van kalium, calcium, fosfor en magnesium. Daarnaast leveren ze zelfs een gram ijzer per 100 gram kruisbessen.

Rijpe Verse Groene Kruisbessen In De Tuin Stockfoto en meer beelden van Kruisbes - Kruisbes, Plant, Bes - iStockOmdat kruisbessen, net als andere zachte vruchten, kwetsbaar zijn, is het aan te raden om ze zo vers mogelijk te gebruiken. Als je de bessen toch wat langer wilt bewaren, kun je ze op een bord verspreiden en in de koelkast plaatsen. De culinaire mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt ze verwerken in de vulling van taarten, salsa, jam, chutney, salade, in flensjes, je yoghurt of natuurlijk gewoon zo als tussendoortje!

Je kunt kruisbessen op weinig plekken kopen, maar gelukkig wel bij ons. Sla dus vooral deze week je slag! Benieuwd geworden naar de Lauwershof? Ga vooral een keertje langs! Je kunt het bedrijf en de winkel gewoon van maandag tot en met zaterdag bezoeken, tussen 09.00 en 17.30 uur. Om alvast voor te proeven bestel je alleen deze week de kruis- en/of rode bessen met korting hier!

Recept
Voor wie er al helemaal zin in heeft gekregen… we geven je nog het recept mee van een heerlijk verfrissende kruisbessen-limoentaart. Deze taart combineert de frisheid van kruisbessen met de levendige smaak van limoen. Geniet ervan!

Ingrediënten:

Voor de korst:

Voor de vulling:

 • 500 gram kruisbessen, gewassen en ontdaan van de steeltjes
 • 3 eieren
 • 200 ml slagroom
 • 100 gram kristalsuiker
 • Rasp en sap van 2 limoenen
 • Een snufje zout

Instructies:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Maak eerst de korst: Vermaal de koekjes in een keukenmachine of doe ze in een afsluitbare plastic zak en gebruik een deegroller om ze fijn te maken. Voeg de gesmolten boter toe en een snufje zout, en meng alles goed door elkaar.
 3. Druk het koekjesmengsel stevig en gelijkmatig aan op de bodem van een ingevette taartvorm.
 4. Bak de korst in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten, tot hij licht goudbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen.
 5. Terwijl de korst afkoelt, bereid je de vulling voor. Klop de eieren en suiker samen in een kom tot een licht en luchtig mengsel.
 6. Voeg de slagroom, limoenrasp, limoensap en een snufje zout toe aan het eimengsel. Roer goed door elkaar.
 7. Verdeel de gewassen kruisbessen gelijkmatig over de afgekoelde taartkorst.
 8. Giet het eimengsel over de kruisbessen in de taartvorm.
 9. Bak de taart in de oven op 180°C gedurende ongeveer 30-35 minuten, of tot de vulling stevig is geworden.
 10. Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Serveer de kruisbessen-limoentaart als heerlijk zomerse traktatie, eventueel met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs.

Smullen maar!

Geef een reactie

whatsapp knop