Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week bezoekt Dieuwke De Heidepleats.

Aflevering 20
De Heidepleats
17 februari 2021

Rond de kerstdagen ontvang ik een enthousiaste mail van Taco Reitsma, hij heeft wijn voor ons. Echte wijn, gemaakt van druiven die groeien op de Friese zandgrond, dus natuurlijk ben ik als liefhebber direct nieuwsgierig! Taco komt als hovenier in 2019 in contact met Jântsje Hoogkamp. Jântsje is eigenaresse van “De Heidepleats”, een statige kop-hals-romp boerderij die in 1884 is gebouwd in het mooie heidegebied van de Friese Zuidwesthoek tussen Joure & Sint Nicolaasga.

De Heidepleats is inmiddels een melkveehouderij waar veel meer gebeurt dan alleen het houden van koeien. Er is een bed & breakfast en rond de boerderij ligt een wijngaard met ruim 2.000 druivenstokken die door de familie Hoogkamp is aangeplant in 2005. Het gezin met jonge kinderen heeft niet veel tijd om de druivenstokken de aandacht te geven die ze nodig hebben. Taco Reitsma -die hovenier is, én wijnliefhebber- ziet er een uitdaging in om ze daarmee te helpen. Met zijn kennis van snoeitechnieken en de tijd die hij investeert in de wijngaard kunnen ze nu niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk de vruchten plukken. heidepleats

Een mooie kwaliteitswijn begint in de wijngaard. Ieder jaar moet in de winter worden gesnoeid en dit is een zorgvuldig werkje. Er wordt een selectie gemaakt tussen de sterke en de zwakkere vruchttakken voor het nieuwe jaar. In juni/juli worden de hele scheuten verwijderd, zodat de druiven ruimte krijgen om te groeien. In augustus wordt van elke tros de kwaliteit beoordeeld en indien nodig, worden trossen verwijderd omdat ze anders niet tegelijk rijp zijn. Een duurzame bewerking van de wijngaard en zorgvuldig, professioneel handwerk aan de druivenranken zijn de basis voor een goede smaak en kwaliteit van de druiven. In september/oktober kan er geoogst worden waarna er bij een collega wijnboer in Bentelo prachtige wijnen van de druiven worden gemaakt.

In de wijngaard staan 4 verschillende rassen, de witte wijnen worden gemaakt van Solaris, Risel en Johaniter. De rode wijn wordt gemaakt van het druivenras Regent. Al met al streven Taco & Jântsje samen naar evenwicht in de natuur en proberen daarom op een circulaire manier te werken. In de zomer zie je veel prachtige bloemen in de wijngaard de bodemstructuur verbeteren en ook trekken ze allerlei soorten insecten, waaronder bijen aan.

In verband met sneeuw, gladde wegen en thuiswerkende kinderen is het mij deze week helaas nog niet gelukt af te reizen naar ‘De Heidepleats’ waar Taco mij heel graag een rondleiding door de wijngaard had gegeven.

Ik heb nog iets om naar uit te kijken en ga snel een kijkje nemen als het zonnetje weer schijnt!
Beide wijnen liggen natuurlijk wél alvast in de koelkast te wachten tot het weekend is 😉
(ook de rode wijn drink je bij voorkeur licht gekoeld)

Hier vind je alle producten van De Heidepleats.

Geef een reactie

whatsapp knop