Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week is ze bij Wiebren en Veroni van Boereiis

Aflevering 12

IJsboerderij Boereiis
Maandag 7 december 2020

Het is een zonnige vrijdagmorgen in mei, met een kleuter achterin rij ik door Akkrum richting Terherne. Op de Jinshuzen zie ik van veraf al de grote silo die achter de boerderij staat. Als ik dichterbij kom, steekt het enorme springkussen in de kleuren van de Friese vlag af tegen het groene gras. Mijn kleuter speelt na een ijsje met zijn vriendjes in de speeltuin en ik drink koffie in de zon met mijn vriendinnenmoeders. Als de koffie op is lopen we met de jongens de stal in om te kijken bij de kalfjes. Regelmatig reed ik met twee jongens even naar Akkrum voor een ijsje.

Nu is het winter, nat en koud maar toch rij ik vandaag naar Veroni en Wiebren van IJsboerderij Boereiis. We drinken koffie in de keuken van het grote gezin Veldstra. Het is een komen en gaan van grote kinderen en in de box staat het eerste kleinkind te brabbelen.

Wiebren is de derde generatie Veldstra die koeien melkt aan de Jinshuzen. Op dit moment worden er tussen 100 en 120 koeien gemolken. In de eerste jaren van hun huwelijk heeft Veroni nog een baan in de supermarkt in het dorp. Als ze moeder wordt begint het te kriebelen. Ze wil graag wat meer bij huis zijn, maar het werk met klanten wil ze niet missen. Het idee ontstaat om van eigen melk ijs te maken en te verkopen in een kraampje aan de weg. Samen oriënteren ze zich op de markt van de ijsmachines en op de beurs in Leeuwarden slaan ze hun slag.

Inmiddels, drie ijsmachines verder, wordt er al 22 jaar ijs gemaakt door Veroni in Akkrum. Al het ijs wordt gemaakt van de melk van eigen koeien. De Italiaanse grondstoffen die – naast het hoofdbestand melk – worden gebruikt zijn vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen en voor fruitijs wordt natuurlijk vers fruit gebruikt.

Een kiosk met ijs kun je het inmiddels niet meer noemen, “IJsboerderij Boereiis” staat groot op het bord langs de kant van de weg. Het is een plek geworden waar je graag even wil stoppen. De (klein)kinderen in de speeltuin en jij lekker aan de kant met een ijsje of een kopje thee. Voor iedereen die wat meer rust zoekt is deze zomer, wat verder van de speeltuin, een nieuw terras aangelegd.

De vraag naar ijs is in de zomer het grootst, maar het vervoer van ijs is juist dan voor De Streekboer het meest ingewikkeld. Om die reden is het ijs van Veroni al enige tijd uit onze webshop verdwenen. Gelukkig zijn ze er sindsdien in december wél elk jaar weer bij! Veroni maakt deze maand heerlijke ijstaartjes, maar je kunt natuurlijk zelf ook een prachtig streekdessert maken deze kerst met één of meerdere smaken roomijs die ze voor De Streekboer heeft geselecteerd.

En trouwens… Wiebren en Veroni zijn ook al tijden een afhaalpunt van De Streekboer. Leuk om in het voorjaar eens het afhalen van je bestelling te combineren met een lekker ijsje…?!

Bestel direct de het overheelijke ijs van Wiebren en Veroni via deze link.

 

boereiis

Geef een reactie

whatsapp knop