Geschreven door: Sandra

Na alle berichten van de afgelopen week over mega-inflaties en prijsverhogingen, ga ik deze week ook over onze voedselprijzen schrijven. Als je dit leest, zucht je misschien al vier keer. De meeste berichten over geld zijn vandaag de dag immers om moedeloos van te worden. Mijn hoop is dat jij na het lezen van dit verhaal met een glimlach op ‘bestel nu in onze shop’ klikt! Lees dus vooral even verder. En vind je het te lang om te lezen? Bekijk dan de video!

“Jullie halen een heleboel schakels uit de keten, waarom zijn jullie dan niet goedkoper dan de supermarkt?” Het is een vraag die we heel vaak te horen krijgen. Wat mij betreft zitten er vier aspecten aan dit verhaal:

1. Onze producten zijn niet altijd duurder. Neem bijvoorbeeld de biologische eieren, we geven de boer 10 cent per ei meer en toch kunnen we ze goedkoper aanbieden dan in de supermarkt. Er zijn geen onnodige schakels die ook nog aan de eieren willen verdienen.
2. De Streekboer richt zich op Noord-Nederland. We kunnen efficiënter gaan leveren als we nog meer Noordelingen kunnen betrekken. Als de bus toch rijdt, kan die maar beter helemaal vol zitten dan halfvol. Onze uitdaging is om onze wagens zo vol mogelijk te krijgen. Daarvoor hebben we juist diegenen nodig die het kunnen betalen om een systeem te creëren dat ook betaalbaar is voor mensen met een kleinere portemonnee.
3. We geven de boer een hogere prijs. Wij betalen de boer nooit onder de kostprijs omdat we vinden dat de boer zich moet kunnen richten op een kwalitatief hoogwaardig product en zich daarnaast kan blijven inzetten voor verduurzaming.
4. Een groot aantal producten (de broden, jams, honing, koek en gebak) zijn van andere samenstelling en kwaliteit. Daarmee wordt het appels met peren vergelijken. Eigenlijk zouden we een prijs moeten instellen gebaseerd op voedingswaarde in plaats van op kwantiteit. Ik durf te wedden dat dat voor De Streekboer (en dan dus vooral voor Streekboer klanten en iedereen met de chronische gezondheidsklachten waar Rineke Dijkinga het over heeft) heel gunstig uitpakt!

 

Systeem

 

Samengevat: Ik – als Streekboer eigenaar – zal financieel gezien nooit rijk worden van De Streekboer. Sterker nog, het is soms best wel moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen omdat ik het wel lastig vind om ook de eerlijke prijs voor de Streekboer service te vragen. En jij als consument bent soms goedkoper en soms duurder uit met je boodschappen. Voor super slimme trucjes om geld op je boodschappen te besparen hoef je niet bij De Streekboer te zijn! Voor minder troep en meer voedingswaarde in je boodschappentas zeker wel.

Mijn hoop is dat jij je, net als ik, ook in deze tijd heel rijk kan blijven voelen.  Ik voel me heel rijk omdat ik elke dag mag werken met een super gezellig en gemotiveerd team en omdat ik elke dag bezig ben met het mooier maken van de wereld voor mijn kinderen. Ik hoop dat jij dit ook zo mag voelen bij het doen van jouw boodschappen. Wat dat is waar het uiteindelijk om gaat; dat is rijkdom met een 💚.

Geef een reactie

whatsapp knop