Het is vakantie! Dat geldt ook voor de Boer van de Week column. Vandaar dat we vier weken lang een uitstapje maken en aandacht besteden aan waar we voor staan: lokale producten. Wat is voor ons lokaal? We nemen jou er in mee. Deze week Aflevering 1: De Regio.

De Streekboer staat voor de verkoop van producten rechtstreeks van boeren uit de regio. Lokale verkoop bespaart een hoop voedselkilometers, zorgt voor meer begrip tussen boer en consument en is bovenal transparanter. Maar wat is lokaal? Ruim zes jaar geleden schreef ik er als columnist voor nieuwssite hetkanwel.nl het volgende over:

Lokaal eten is zo hip dat zelfs supermarkten ermee adverteren. Maar wat betekent ‘lokaal voedsel’ nu eigenlijk? Mag een restaurant bijvoorbeeld een bord uithangen met ‘lokale producten’ als er maar enkele producten van de kaart uit de buurt komen? Kan vlees als ‘lokaal vlees’ verkocht worden, als het dier heel zijn leven soja geïmporteerd uit Zuid-Amerika heeft gegeten maar in de buurt is geslacht? En wat vind je van een supermarkt die reclame maakt voor ‘een groot aantal streek- en lokale producten’, terwijl in de supermarkt een kleine minderheid van de producten daadwerkelijk uit de nabije omgeving blijkt te komen?”

Lokaal is geen geclaimd begrip, het is de definitie die je er zelf aan geeft. Voor De Streekboer was ons al snel duidelijk wat lokaal zou moeten inhouden: een afstand van boer tot bord die overzichtelijk en nog te overbruggen is. Tegelijkertijd moet de schaal dusdanig zijn dat het ons lukt om een compleet assortiment uit de streek aan te bieden.

Nederland heeft de unieke eigenschap dat stad en platteland dichtbij elkaar liggen. Waar bijvoorbeeld in Amerika enorme zogenaamde ‘food desserts’ zijn ontstaan waardoor je honderden kilometers moet rijden om een volledig ‘lokaal’ booschappenmandje gevuld te krijgen, lukt dat in Nederland goed binnen een straal van 75 kilometer. Vandaar dat het uitgangspunt van De Streekboer is dat we Nederland prima in vijf regio’s kunnen opdelen van waaruit heel Nederland prima kan worden voorzien in een basisassortiment aan lokaal voedsel. Het basisassortiment bestaat minimaal uit boerderijzuivel, verschillende onbespoten groenten, fruit, eieren, brood van lokale granen, wat vleesproducten en bij voorkeur ook vleesvervangers.

Kan het niet nog lokaler? Soms wel en soms niet. Het hangt er vanaf waar je woont. Wanneer we overgaan op een nieuwe website zullen we het voor de consument nog makkelijker maken om specifiek voor de boer om de hoek te kiezen.

Lokaal is voor De Streekboer Noord-Nederland. Vanuit Leek bedienen we Groningen, Friesland, Drenthe en de Noordoostpolder. Dat is voor ons de regio. Dat is voor ons lokaal.

Volgende week volgt Wat is Lokaal? Aflevering 2: Grondstoffen

Geef een reactie

whatsapp knop