Spitskool: het is zo’n groente die sommigen met liefde bereiden, terwijl veel anderen er niet goed raad mee weten. En toch zit hij deze week in de boxen! Geen paniek: we delen een persoonlijk favoriet recept dat altijd in de smaak valt én heel eenvoudig te maken is. Dat wordt smullen!
We zijn daarnaast heel benieuwd wat je van de Perlinde-appel vindt. Qua uiterlijk is het niet de mooiste maar wij vonden hem wel erg lekker. De peren waren de afgelopen weken behoorlijk groot; daarom hebben we deze keer voor een wat kleiner ras gekozen. Een peertje extra pakken is makkelijker dan een halve peer moeten laten liggen, dachten we zo.
Minder vrolijk was het nieuws voor de (kleine) biologische tuinders afgelopen week. De NOS besteedde kort aandacht aan het bericht dat de grootste Nederlandse biologische plantenkwekerij, Jongerius, onverwachts stopt met haar activiteiten. Jongerius verzorgde de eerste groeifase van groenten, het zogenoemde opkweken. Wanneer de planten die fase voorbij waren, verkochten zij ze door aan biologische tuinders. Bijna alle kleine telers kochten hun jonge plantjes bij Jongerius. Waar moeten zij nu heen?
Ook Jochum de Boer uit Kimswerd, Friesland, betrok zijn mini-plantjes bij Jongerius. Nog geen twee dagen nadat de vertegenwoordiger bij hem aan tafel had gezeten, bleek het bedrijf plotseling zijn deuren te hebben gesloten. Jongerius is niet het eerste opkweekbedrijf dat onverwacht stopt, en dat is een zorgelijke ontwikkeling. Welke bedrijven blijven er straks nog over waar kleine biologische telers hun plantgoed kunnen inkopen? We hopen van harte dat het de telers lukt om dit voorjaar voldoende planten te bemachtigen en deze op tijd in de grond te zetten.
Gelukkig hebben we deze week wél de overheerlijke veldsla van Jochum in de boxen. Laten we daarvan genieten, en ons tegelijk realiseren dat wat voor ons zo vanzelfsprekend lijkt, elke dag toegang tot goed en gezond voedsel, dat niet altijd is.

