Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Tjitske en Pieter uit Tzum

Aflevering 49
Tjitske en Pieter
13 oktober 2021

Een groot bord langs de kant van de weg met een foto van Pieter en een mand eieren trekt de aandacht aan de Franekerweg richting Tzum. Bij de kraam waar ik langs het erf oprijd, staat een dame verse biologische eieren uit te tellen die meegaan in haar fietstas.

Bij de boerderij tref ik Tjitske en Pieter in de stal. Samen staan ze vers gelegde eieren te sorteren. Zo’n 12.000 kippen scharrelen door het land rondom de boerderij. Ze hebben er alle ruimte en kunnen een lekker plekje zoeken in het zonnetje of in de schaduw tussen de bomen.

Img

Het was een half jaar geleden en bijna Pasen, toen ik het een geschikt moment vond om eens een kijkje te nemen bij Pieter en Tjitske. Ik zocht contact met Tjitske, maar ze wilde liever dat ik langs zou komen als de kippen buiten zouden lopen. Ik realiseerde mij eigenlijk op dat moment pas, dat ook biologische kippen tijdens de ophokplicht -die bijna 8 maanden duurde- binnen moeten blijven. Nu ik bij ze ben, begrijp ik wel dat ze mij het liefst die rondscharrelende kippen wilde laten zien. Het is ook een prachtig gezicht.

Als Pieter en Tjitske zover zijn, word ik uitgenodigd voor koffie met suikerbrood. We nemen plaats in de kroeg in de schuur. Met een biljarttafel, een stamtafel en een echte bar is er niets wat me doet denken aan een boerenschuur. Tegen de muur staat een drumstel want de kroeg wordt gebruikt als oefenruimte door Pieter en zijn muzikale vrienden. Als het even kan, klimt deze pluimveehouder achter de microfoon als leadzanger, want muziek maken blijkt zijn grote passie.

Eigenlijk is Pieter lasser van beroep en het oorspronkelijke boerenbedrijf met koeien en varkens was van Tjitske haar ouders. Het was voor Tjitske nooit de bedoeling om als boerin in de voetsporen van haar ouders te treden, tot het moment dat haar vader aankondigt de boerderij te verkopen. Pieter, die tijdens de crisis als lasser wat minder werk heeft, springt met veel plezier vaak bij op de boerderij. Het idee dat deze verkocht zal worden, voelt voor beide niet goed en samen besluiten ze tot overname. Ruim 30 jaar staan ze inmiddels samen aan het roer en er is veel veranderd. Al in 2005 zijn Pieter en Tjitske omgeschakeld naar biologisch. “Onze voerleverancier opperde dat vanwege de stijgende vraag naar biologische eieren, waarna ik mij ben gaan verdiepen in biologisch boeren. Ik werd steeds enthousiaster en met name het aspect dierenwelzijn sprak mij aan.” Aldus Pieter.

Het welzijn van de dieren is voor Pieter en Tjitske heel belangrijk. Pieter vertelt daarover het volgende; “Elke kip heeft 4 m² weiland ter beschikking, dit heeft zij nodig om vrijuit te kunnen scharrelen en stofbaden. In de stal staan de kippen liever wat dichter bij elkaar, met z’n zessen delen ze hier 1 m². Er is natuurlijk lekker veel stro aanwezig en al het voer is biologisch geteeld en duurzaam geproduceerd. Omdat maximale natuurlijke weerstand centraal staat, wordt het dier minder snel ziek en zo voorkomen we onnodig medicijngebruik. Het resultaat is een smakelijk ei zonder synthetische kleurstof of restanten van antibiotica.”

En zoals ze zelf zeggen; “Voor de echte genieter, de eieren van Bioboer Pieter.”

Bekijk het assortiment van Bioboer Pieter

Geef een reactie

whatsapp knop