De Streekboer staat op een kantelpunt. Na het ophalen van ruim een half miljoen in de crowdfunding, heten we de vele nieuwe klanten welkom en gaan we de komende tijd de volgende stappen zetten. Vandaar dat we de komende weken graag aandacht besteden aan de kern van De Streekboer. Waar liepen en waar lopen we tegenaan en welke keuzes maken we om onze missie zo goed mogelijk te volbrengen? Aan de hand van dilemma’s nemen we je mee in ons verhaal. Deze week dilemma 5: (Plastic) verpakkingen: ja of nee?

Geen onderwerp dat zoveel reacties oplevert als het gebruik van (plastic) verpakkingsmaterialen. Vandaar dat we vandaag ingaan op het gebruik van verpakkingen bij De Streekboer. Ook hierbij is weer de vraag: Wat is onze stip op de horizon, hoe komen we daar en waarom gebruiken we in sommige gevallen toch plastic?

Statiegeld
Het liefste werken we volledig circulair en gebruiken we bij De Streekboer alleen maar herbruikbare verpakkingen. In de praktijk is dit echter nog best lastig. Zoveel mogelijk zuivel wordt in glas geleverd. Dit is iets waar we erg trots op zijn. De zuivel smaakt gewoon lekkerder in de fles. Het gebruik van flessen is niet altijd gemakkelijk voor onze zuivelboeren. Het schoonmaken is een arbeidsintensieve en saaie klus. Toch doen ze het met liefde, vooral als ze zien dat de klanten ook de moeite doen om de flessen schoon te retourneren. Flessen met aangekoekte wekenoude zuivelschimmel kunnen namelijk niet gereinigd worden en verdwijnen alsnog in de glasbak. De metalen doppen mogen niet hergebruikt worden en hoeven dus niet retour.

Volledig circulair
Vrijwel alle zuivel wordt in statiegeldflessen geleverd. Toch zijn er nog steeds genoeg andere verpakkingsmaterialen in omloop. Alle groentepakketten zijn verpakt in papieren tassen. Sommige groenten zitten nog in plastic. Natuurtuin ‘t Hummelhûs gebruikt papieren tassen opnieuw. We zien dan ook dat veel klanten de tassen weer inleveren. Dit wordt zeer gewaardeerd. Ondertussen zijn we ons aan het oriënteren op een nieuw statiegeldsysteem waardoor de tassen in de toekomst vervangen kunnen worden door een statiegeldkrat. Dat scheelt toch weer heel wat papieren tassen op jaarbasis! Dit lijkt echter simpeler dan dat het is dus nog even geduld voordat jij er als klant wat van terugziet.

Fles

Plastic verpakkingen
De kiem- en bladgroenten worden nog steeds in plastic verpakt. Meermaals hebben we, onder andere in samenwerking met Jochum de Boer als leverancier van de bladgroenten, geprobeerd dit op een andere manier in te pakken. Het vocht van de bladgroenten trekt echter in papier. Hierdoor wordt het een natte brij en werkt het voedselverspilling juist in de hand. Dat schiet zijn doel voorbij! Voor kiemgroenten zijn de hygiëne-eisen daarnaast behoorlijk strikt omdat ze gevoelig zijn voor de schadelijke EHEC-bacterie. Hierdoor zitten we momenteel nog aan plastic gebonden.

De stip op de horizon
Onze droom is een combi tussen De Streekboer en PieterPot: lokale producten tegen een eerlijke prijs in statiegeldverpakkingen geleverd. Het is echter niet voor niets dat PieterPot het moeilijk heeft. Potten retourneren en schoonmaken is helaas nog steeds kostbaarder dan een verpakking weggooien. Om onze droom te bereiken zeggen we dan ook: het gaat er ooit van komen, stap voor stap!

Lees ook deel 4 in deze reeks: Bezorgen versus afhalen

Volgende week in deel 6: Subsidies versus investeringen

Geef een reactie

whatsapp knop