Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.

Bereiding

Ik weet niet hoeveel tomaten je gaat gebruiken. Ik maak meestal een paar kilo tegelijk. De bereiding is supersimpel of je er nu sofrito of ‘chips’ van maakt. De smaak van je eindresultaat is erg afhankelijk van de kwaliteit van je tomaten. Ik gebruik alleen biologische, overrijpe en zongedroogde tomaten.

Aan de slag voor sofrito om direct te eten: 

Was de tomaten en verwijder de kroontjes. Snipper de uien en knoflook en fruit circa 5 minuten samen met de knoflook in olijfolie. Doe vervolgens de andere ingrediënten erbij. Eventueel kun je de tomaten eerst ontvellen. Ik doe dat zelf nooit. Laat alles minstens een uur zacht pruttelen. Iets langer mag ook. Erg lekker over bijvoorbeeld een bonenschotel, kamut spaghetti, boekweit- of 5-granen-tagliattelle.

Aan de slag om te bewaren

Zie hierboven. Kook in de tussentijd een paar glazen conserven potten uit in een grote pan. Ik kies meestal oor kleine potten, maar je kunt natuurlijk ook 1 of 2 grotere nemen. Haal ze er met een tang uit en zetze even op een schone handdoek. Proef de sofrito en als je deze lekker op smaak vindt, giet je de kokende saus in de potten. Draai het deksel er goed op en kook ze nogmaals 15 minuten in een grote pan met water*.Laat ze afkoelen en bewaar ze op een koude plek. In de koelkast blijft de sofrito minstens zes maanden goed.

* Te veel werk? In porties invriezen kan uiteraard ook. Wel minder lekker, vind ik.

Aan de slag voor ‘chips’

Gebruik de bereiding voor de sofrito als basis. Ik gebruik dan maar 1 ui en een scheut olijfolie. Laat het aan de kook komen en circa 15 minuten pruttelen. Pureer het en laat afkoelen. Proef even en verdeel de saus heel gelijkmatig over droogvellen. Zet in je droogoven op 57 graden gedurende minimaal 8 uur. Als ze crispy zijn (afhankelijk van hoe dik je ze maakt en de totale hoeveelheid) zijn ze klaar. (Dit kan veel langer zijn dan 8 uur overigens) Let op: ze blijven alleen crispy als je ze heel goed afgesloten bewaart. Serveer ze als amuse of als chips.

Ingrediënten voor circa 1.5 liter sofrito

  • 250 gram uien
  • 3-4 tenen knoflook
  • Gedroogde basilicum, oregano of Italiaanse kruiden naar smaak
  • 40 gram jonge, verse rozemarijn
  • 850 gram biologische overrijpe tomaten*
  • 200 ml olijfolie
  • 8-10 gram zout
  • Een paar draaien peper

Geef een reactie

whatsapp knop