Goedemiddag! We zijn van de zon β˜€οΈ in de drup πŸ’§beland. Kampten de Streekboer tuinders tot vorige week nog met ernstige droogte, afgelopen week viel de regen ineens met bakken uit de lucht. Tijd om eens met Streekboer Daan Trimpe te bellen en hem te vragen wat dit betekent voor zijn gewassen.

“Zelf verdien ik het meeste aan extreme weersomstandigheden”

trimpe“Hoi Daan, afgelopen week vertelde je me dat je zo weinig boontjes had vanwege de droogte, inmiddels valt de regen met bakken uit de lucht. Is het een vloek of een zegen?”

Daan: “Nou, het was de afgelopen tijd wel iets te warm! De meeste van onze groenten gedijen het beste bij een temperatuur van 22-23 graden Celsius. Vooral in de kas werd het de laatste weken erg heet waardoor de bonenstaken veel minder bonen gaven.”

Dus die regen en verkoeling van de afgelopen week was wel welkom?
“Ja! Alhoewel we ook weer niets aan hoosbuien hebben. Hoosbuien zorgen ervoor dat alle groenten plat gaan liggen. Boontjes die op de grond liggen, drogen minder snel en zijn daardoor een prooi voor schimmels.”

De gifspuit er dan maar over om de schimmel tegen te gaan?
“Nee, wij spuiten onze groenten niet. Maar we zijn ook niet biologisch en hebben daar ook geen behoefte aan. We verkopen 70% van onze groenten aan huis. De mensen die langskomen, die moeten snappen wat we doen. Ook gebruiken we niet altijd biologische zaden omdat bepaalde rassen die we willen gebruiken niet biologisch te verkrijgen zijn.

Over wel of niet biologisch en wel of niet bespoten valt veel te zeggen, daar gaan we het later nog eens over hebben! Terug naar het weer β›ˆοΈ: ik zie bij de groenten wat meer zand en af en toe eens een beestje, moet dat?
“Als het regent spat de grond op en komt dit op de groenten terecht. Dat krijg je als je groenten in de volle grond (en niet op steenwol zoals bij bijvoorbeeld tomaten in warme kassen gedaan wordt, red.) teelt. Wij spoelen de producten na het oogsten af maar we kunnen moeilijk voorkomen dat in de kleine naden zand blijft zitten. Even goed wassen dus”

trimpe

Om ons weerpraatje af te sluiten: welk weer schikt jou het beste?
“Bedoel je wat het beste is voor de groenten of voor mezelf? De groenten gedijen het beste bij één goede bui in de week en een constante temperatuur van 22-23 graden β›…. Gek genoeg verdien ik het meeste aan de extreme weersomstandigheden. Waarom? Omdat wij een kleine kwekerij hebben. Daarom kunnen we veel sneller schakelen. Als bij een grotere tuinder de helft van de andijvie door plots opgetreden warmte doorschiet dan wordt de oogst al snel als verloren beschouwd. Wij daarentegen zullen de niet doorgeschoten kroppen er altijd nog uitsorteren.”

Bij kleine tuinders kopen is ook een manier om voedselverspilling tegen te gaan

Wow, dat is voor mij – Sandra – wel een interessante invalshoek zo aan het einde van het interview. Op die manier had ik het zelf namelijk nog nooit bekeken: dat bij kleine tuinders kopen ook een manier is om voedselverspilling tegen te gaan. Zo leer je elke keer weer bij! Daan, bedankt voor deze input.

 

Tot volgende week!

Groet,
Sandra – oprichter De Streekboer
PS: Bekijk hier het volledige assortiment van Kwekerij Trimpe


SandraHoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?

Geef een reactie

whatsapp knop