Vorige keer had ik een recept voor een stoofpotje. Dit keer ook een soort eenpansgerecht, maar dan uit de oven: Moussaka. Het is wel wat meer werk, vooral wanneer je nog nooit zelf bechamelsaus hebt gemaakt, maar de moeite waard, want zóóó lekker dit!

Ingrediënten Moussaka

  • 2 aubergines, in dikke plakken
  • 300 gr vastkokende aardappels, in schijfjes van een halve cm en even voorgekookt
  • 1 courgette, in dikke plakken
  • Een blikje linzen (dat gebruik ik in dit recept in plaats van gehakt, maar gehakt kan natuurlijk ook)
  • blikje tomatenblokjes of verse tomaten in blokjes gesneden
  • potje/blikje tomatenpuree
  • een ui
  • paar teentjes knoflook
  • oregano (1,5 tl)
  • kaneel (1 eetlepel)
  • bouillonblokje
  • paar eetlepels olijfolie

moussaka

Ingrediënten Bechamelsaus

  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 300  ml melk
  • laurierblaadje
  • 50 gr geraspte kaas
  • snufje nootmuskaat
  • 1 ei

Bereidingswijze Moussaka

  • Kook de aardappelschijven even voor.
  • Snijd ondertussen de aubergines en courgette in plakken van ca 1 cm mm.
  • Bestrooi de aubergines met wat zout en dep ze later droog.
  • Bestrijk de plakken daarna met wat olie en grill ze in de pan of tussen de contact-grill of bak ze gewoon even in een pan. Doe dit ook met de courgetteschijven.
  • Snij de ui en knoflook en bak een paar minuutjes.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken.
  • Voeg dan de tomatenblokjes, oregano, kaneel, peper en zout toe en het bouillonblokje.
  • Laat dit 10 minuutjes pruttelen en gooi op het laatst de uitgelekte linzen.
  • Proef of de saus goed op smaak is.
  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Verhit de boter in een steelpannetje voor de bechamelsaus.
  • Voeg beetje bij beetje gezeefde bloem toe en bak de roux een paar minuten.
  • Giet dan beetje bij beetje de verwarmde melk erbij blijf roeren met een garde tot er geen klontjes meer inzitten.
  • Voeg het blaadje laurier toe en laat een paar minuten zachtjes pruttelen.
  • Laat ongeveer 30 gr kaas smelten in de saus en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Laat een paar minuten afkoelen, verwijder het laurierblaadje en klop dan ook het ei door de saus.
  • Vet de ovenschaal in.
  • Verdeel ongeveer de helft van de gegrilde aubergine over de bodem van de ovenschaal.
  • Verdeel hier de aardappelschijfjes over.
  • Dek af met een laag tomatenmengsel.
  • Herhaal dit nog een keer met de gegrilde courgette (courgette, aardappel, tomatenmengsel).
  • Als laatste een laag aubergines en giet hier de bechamelsaus over.
  • Bestrooi met de rest van de kaas.
  • Zet de moussaka ongeveer 30 minuten in de oven.

καλή όρεξη

Geef een reactie

whatsapp knop