Weet je wat ik zo fijn vind aan het zomerseizoen? Dat je zo verschrikkelijk veel kunt eten. Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik zal het uitleggen. Afgelopen week bekeek ik een documentaire over de zogenaamde ‘Blue Zones’. Dit zijn vijf plekken op de wereld waar de inwoners bovengemiddeld oud worden. Hoe dat kan is natuurlijk de grote vraag. Voedsel lijkt er vrijwel zeker een rol in te spelen.

In de documentaire ging het op een gegeven moment over 100-jarigen in Okinawa. Kenmerkend was dat velen nog een eigen groentetuin en onderhielden. Ze aten niet weinig, maar juist veel. Alleen wel de dingen waar je goed op moet kauwen en dus daadwerkelijk even mee bezig bent om op te eten én na afloop ook daadwerkelijk verzadigd bent.

Ik maakte een joekel van een salade met als doel er net zoveel calorieën in te krijgen als in een BigMac. Dat kostte nog best wat moeite. Maar het resultaat was wel een maaltijd die en heerlijk smaakt en super voedzaam is. Nu zeg ik niet dat je nooit een BigMac mag eten. Maar geniet vooral ook van dit seizoen waarin je, als je het goed doet, superveel kunt eten én er alleen maar gezonder van wordt. Net als de 100-jarige Okinawa’s doen.


Excuses dat niet alle tekst te lezen is, er zaten iets te veel ingrediënten in de BigMac…

Maar de moraal van het verhaal is: Durf meer te eten. Geniet van het seizoen waarin de sla, tomaten, komkommers in overvloed aanwezig zijn. Daar kun je niet genoeg van eten. En waarom je die groenten dan specifiek bij De Streekboer moet kopen of uit jouw eigen moestuin moet halen? Omdat ze dan het meest vers zijn: woensdag geoogst = donderdag of vrijdag in huis.

Hoe verser, hoe meer voedingsstoffen de groenten nog bevatten dus hoe gezonder het is!

 

Geef een reactie

whatsapp knop