De laatste tijd betrap ik mezelf erop dat ik steeds extremer word. Of het komt door meer dan een jaar De Streekboer of simpelweg door meer structuur in mijn leven: ik weet het niet. Feit is dat wat begon met bewuster consumeren door (een deel van) mijn boodschappen te doen bij De Streekboer, op dit moment het punt heeft bereikt dat mijn record ‘achtereenvolgende supermarktloze dagen’ inmiddels op 30 staat. Precies ja, een maand zonder supermarkt.

 

Is het nu nodig?

Wanneer ik me realiseer dat ik, ook nog eens onbewust, al meer dan vier weken niet in de supermarkt ben geweest begin ik me af te vragen of ik nu een beetje doorsla of dat het eigenlijk een hele goede zaak is. Met De Streekboer streven we een verandering van het voedselsysteem na. Maar hoe hard is dat nu daadwerkelijk nodig? Immers, de supermarkten om ons heen zijn zeven dagen in de week, 24 uur per dag geopend en bieden een zeer uitgebreid assortiment aan producten. Schaarste is in Nederland verbannen en voedsel is in overvloede aanwezig. Wat is dan nog het probleem?

 

Ow ja…

Ik word nooit vrolijk als ik een supermarkt binnenloop. Medeshoppers in supermarkten zien er vaak evenmin opgewekt uit. Dat terwijl ik bij De Streekboer met een glimlach binnenkomt en met een ‘big smile’ vertrek. Bij medeklanten zie ik vergelijkbare patronen. Dat is toch apart?

 

Of toch niet. Stiekem weten we het allemaal wel. Dat de hele voedselhandel in handen is van een paar grote spelers die de grote groepen (lees: boeren en consumenten). Concentratie creëert macht. En dat zie je dan ook gebeuren. Boeren krijgen een zo laag mogelijke prijs voor het voedsel dat ze leveren, prachtige producten worden op dusdanige manier geteeld en geproduceerd dat de massa zo groot mogelijk is maar de prijs, en daarmee de kwaliteit en de voedingswaarde, zo laag mogelijk is. Door de gangbare markt is de waardering voor kwaliteit en vakmanschap verdwenen.

 

Dat niet alleen: ook de natuur lijdt onder het huidige voedselsysteem. Nog nooit waren er zo weinig bijenvolken in de wereld. Dat terwijl bijen door hun bestuiving een sleutelrol spelen in het groeien van vele gewassen. Ook wereldwijde armoede bestrijden we niet binnen het huidige voedselsysteem. De zogenaamde ‘race tot he bottom’ (strijd om de laagste prijs) treft ook derdewereldlanden hard. Lokale boeren kunnen niet meer opboksen tegen de grote westerse invasie en zien eigen voedselproductie tenietgaan.

 

Een gezond voedselsysteem, een systeem gebaseerd op andere waarden dan puur winstbejag, staat aan de basis van niet alleen lekker eten maar ook van de bescherming van mens, dier en milieu wereldwijd.

 

Waarom vergeten we het dan?

Als een gezond voedselsysteem zo belangrijk is, waarom handelen we er dan niet naar? Omdat mensen gewoontedieren zijn en handelen naar hoe ze gewend zijn te handelen. Dat kwartje viel gek genoeg op het moment dat ik in de supermarkt stond en me realiseerde hoe lang ik daar al niet meer geweest was. Je went aan wat je altijd doet. Ik ben het afgelopen jaar bewust maar zeker ook onbewust continu bezig geweest met ‘goed’ voedsel. Het begon met een paar boodschapjes bij De Streekboer, daar kwam een eigen moestuin bij, een paar eigen kippen voor eieren en vlees, een ruilhandel onder buren voor ontbrekende groenten en fruit en zo ging het onbewust steeds verder. Gewoon, omdat ik in het patroon zit om zoveel mogelijk voedsel lokaal te kopen. Net zoals de meeste mensen nog steeds in het patroon zitten om gewoon naar de supermarkt te gaan. En zodra iets ‘gewoon’ is, dan sta je er niet bij stil ‘waarom’. Pas als de situatie verandert, dan pas komt weer het besef.

 

Ik ben heel benieuwd hoe jullie dat ervaren! Of je nu klant van De Streekboer bent of niet, merk je ook dat je (onbewust) steeds bewuster consumeert? En wat motiveert jou het meest om anders te consumeren? Is dat de kwaliteit, de prijs, het gevoel van rechtvaardigheid of misschien wel iets heel anders?

 

Ik ben benieuwd!

 

Groetjes,

Sandra

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

whatsapp knop