Whatsapp Image At ..Wow, wat was ik blij met mijn bestelling van afgelopen week. Met trots deel ik dan ook deze foto. Als ik mensen uitleg waarom ik De Streekboer begonnen ben, vertel ik altijd dat ik erin geloof dat boodschappen doen bij lokale boeren niet alleen gezonder en duurzamer is maar dat je er oprecht gelukkiger van wordt. Voor mij is het elke donderdag weer een feestje als ik met een krat boodschappen thuiskom en mijn kleine van 2 jaar staat te springen om met mij het krat uit te pakken. Dit keer mocht hij er een stronk spruiten uittrekken die net zo groot was als hemzelf. Daar wordt je toch oprecht heel gelukkig van! Zie ook die enorme pompoen waarop mijn zoontje zit. Daar gaat de blog van deze week over!

PS: Wist je dat je de stronk van de spruiten ook gewoon kunt eten? Ik heb het nog nooit geprobeerd maar dat ga ik met deze stronk wel proberen. Wat krijg je dan ook veel waard voor je geld. Al zeg ik het zelf 😉

Pompoen, dat eet de Hollander niet

…tenminste, de meeste Nederlanders niet. En als het al gegeten wordt, dan komt de pompoen in de soep. Zonde, want er zijn zoveel leuke toepassingen voor pompoen. Ik deel wat de pompoen voor De Streekboer betekent, info over verschillende pompoenen, mijn favoriete recept en de ultieme pompoen “live hack”.

Pompoen heeft een speciaal plekje in het ♥️ van De Streekboer

Ken jij hem nog, de Streekboer pukkelpompoenactie? In twee weken tijd werden ruim 50.000 pompoenen met een pukkeltje gered van de verspilling. Samen met de Streekboer Gouden Bloemkolen actie zorgde het voor landelijke aandacht vóór producten met een schoonheidsfoutje en tégen voedselverspilling. Tegelijkertijd leerden wij dat pompoenen die een plekje op hun schil hebben weliswaar worden afgekeurd in de supermarkt maar juist extra gezond zijn! Pukkels op pompoenen zijn tekenen van natuurlijke weerstand die een pompoen heeft opgebouwd. Om technisch te worden: dit zorgt voor meer fytonutriënten in de pompoen wat ons als mensen uiteindelijk ook weer beter beschermd tegen ziektes.

Maar die harde schil maakt de pompoenen toch wel heel bewerkelijk om te gebruiken! #lifehack

Schil de pompoen daarom ook vooral niet! Koop een onbespoten pompoen, maak hem schoon en bereid hem in de schil. Als het vruchtvlees zacht is, kun je ofwel de schil alsnog – veel gemakkelijker – verwijderen of de pompoen gewoon met schil en al serveren.

Hokkaido, muskaat, uchiki, blue kuri, welke pompoen moet ik hebben?

De hokkaido, de oranje pompoen, is de meest geziene pompoen in Nederland. De pompoen is lang houdbaar maar redelijk vlak van smaak. De pompoen linksboven is een muskaatpompoen. Deze doet een heel klein beetje denken aan nootmuskaat. Je kunt de pompoen heel goed gebruiken in ovenschotels.

Linksonder vind je de flespompoen. Deze pompoen staat bekend om relatief weinig zaden en veel vruchtvlees. Met de flespompoen kun je ook uitstekend bakken.

De pompoen rechtsboven – de Blue Kuri – is vanwege zijn dikke huid ook lang te bewaren. In de Japanse keuken wordt deze pompoen gebruikt voor tempura. Je kunt deze pompoen ook uitstekend gebruiken voor de soep of wokgerechten.

Niet op de foto maar wel het proberen waard: de banana zoete pompoen. Wist je dat je daar jam van kunt maken? Hoe? Even koken, pureren, met geleisuiker erbij opnieuw koken en in een potje stoppen. Dat is het proberen waard toch!?

Mijn recept

Ik maak graag van een pompoen van 4 à 5 kilogram soep om een paar weken lang ‘s middags met heerlijke pompoensoep te kunnen lunchen. Daarnaast ben ik fan van mijn eigen super lokale pompoenrecept met Landgoud risotto. Ook maak ik graag pompoenlasagne.

Recept voor Sandra’s huisgemaakte speltrisotto met pompoen

Nodig:

 

Daar gaan we!

Was de pompoen goed, snijd het in stukken van circa 2cm en kook het met een beetje water in circa 20 minuten totdat de stukjes zacht maar nog wel stevig zijn. Snipper het uit en fruit het samen met het uitgeperste knoflookteentje in een drup koolzaadolie in de pan. Snijd de rode peper in kleine stukjes en voeg die toe. Om het voor mijn kleinste eetbaar te houden, verwijderen we zelf de zaadjes uit de peper en voegen we alleen de schil toe. Voeg ook de rest van de kruiden toe en bak licht aan. Daarna kan ook de speltrisotto mee in de pan. Bak dit alles samen in circa 5 min licht aan. Voeg vervolgens een scheutje witte wijn toe. Wacht totdat de risotto de wijn volledig heeft opgenomen. Voeg daarna beetje bij beetje de groentebouillion toe, wacht telkens met het volgende scheutje toevoegen als de vloeistof volledig is opgenomen. Na 30-40 minuten is de risotto zachter en bijna klaar. Voeg dan de stukken pompoen (en eventueel de even gekookte wortel) toe en bak deze nog 5-10 minuten mee. Hierna de is speltrisotto klaar! Serveer met de geitenkaas en je heb een maaltijd die goed vult, vegetarisch is en vol goed energie!

 

Waarom speltrisotto en geen gewone risotto?

Speltrisotto is, in tegenstelling tot gewone risotto, een niet-doorveredeld oergraan. Dit betekent dat je lichaam de energie die in speltrisotto zit veel geleidelijker opneemt dan bij gewone risotto. Dit zorgt dus niet voor een plotselingen piek (gevolgd door een dal) in energie maar behoud je energie gedurende de dag!

Waarom kurkuma?

Kurkuma is het specerij dat bij uitstek wordt gebruikt om chronische ontstekingen te remmen. Hier is wel een hoge dosering voor nodig dus voeg gerust een eetlepel toe aan de maaltijd!

 

Eetse

Hartelijke groet,
Sandra – oprichter De Streekboer

Sandra


Hoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?

Geef een reactie

whatsapp knop