Rabarbervoordelangstedagoogsten

Rabarber en asperges zijn van die typische producten waarvan we alleen genieten in het seizoen. Heel fijn! Gek dat we dat met veel producten juist niet meer doen hè!

De vraag en het antwoord van deze week gaan over tot wanneer het seizoen van rabarber eigenlijk is. Als je de natuurwetten volgt loopt het seizoen af op 21 juni, de langste dag van het jaar.

Maar… je kunt ook een trucje toepassen, waardoor je het seizoen kunt verlengen. Of je dat moet willen? Dat laten we in het midden en mag jij zelf bepalen. Zelf eet ik het, sinds ik dit weet, alleen tot en met de langste dag. Misschien houd ik niet genoeg van rabarber om het trucje te willen toepassen? Wie zal het zeggen!

Rabarber lovers en haters

Je hebt rabarberlovers en -haters. Dit blog is voor de lovers. Hoewel, ook wel een beetje voor de haters, want die lezen dat deze groente na de langste dag niet meer in het seizoen is. Dus die zijn zeer binnenkort weer een jaar verlost van de prachtige stengels die je tot moes kookt.

Maar goed, wie dus wel van dat zoetzure moesje houdt, moet even wat dingen weten.

Waarom is het beter (voor de plant zelf) om na de langste dag niet meer te oogsten?

Na de langste dag heeft de plant de laatste stengels nodig om zelf energie op te doen voor de winter. Rabarber, maar ook asperges, zijn vaste planten die heel goed bij permacultuurprincipes passen. Permacultuur is een vorm van voedselproductie waarbij je veel werkt met vaste planten die jaar na jaar voedsel leveren. Tenminste, als je ze goed verzorgt en niet uitput.

Naast dat het niet goed is voor de plant om na de langste dag nog te oogsten, is er nog een reden voor jouzelf om na die tijd voor een andere groente te kiezen. De hoeveelheid oxaalzuur neemt vanaf 21 juni sterk toe. Een te hoge inname hiervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Oxaalzuur kan namelijk van invloed zijn op je kalkopname.

Kortom, Moeder Natuur geeft ons aan alle kanten aan wie en wat op welk moment van het jaar ons toekomt.

De 21ste is natuurlijk een richtlijn, geen keiharde grens. Als een plant heel groot en sterk is, kun je echt nog wel iets afnemen. Het is een kwestie van goed kijken. Nog een tip voor als je nog wel wat stengels later in het seizoen wilt oogsten: Voeg een mespuntje krijt toe tijdens de bereiding van de rabarber. Het oxaalzuur bindt zich dan niet meer aan de kalk in je lichaam. Een mespuntje is genoeg; als je te veel gebruikt, gaat de smaak van de rabarber achteruit.

Enne… het witte kontje van de stengel wel meekoken, hè! Daar zitten voedingsstoffen in die eerder uit de stengel zijn getrokken en die je anders zou mislopen. Bovendien zit er een natuurlijk bindmiddel in dit stukje. Je kunt ze er na het koken uithalen of, mochten ze uiteen vallen, gewoon doorroeren.

Geniet nog (heel even) van de rabarber en de asperges!

Geef een reactie

whatsapp knop