Vorig jaar schreven we een verhaal over Oer de Wiel. Daar klopten toen een paar details niet aan. Doordat Nynke net weer moeder werd in die tijd bleven de verbeteringen even liggen, maar door een hele mooie ontwikkeling op het bedrijf is het nu hoog tijd het stuk te herschrijven!
Ik laat bewust het eerste verhaal deels intact (op die foutieve details na dan ;-)). Want het laat zo goed zien wat de meerwaarde is van certificering en hoe wij samen beoordelen als die er (nog) niet is.
We krijgen zelf tenslotte ook nog steeds vaak de vraag: “Zijn jullie als Streekboer helemaal BIO?”
Er is begin 2023 al een verhelderend stuk over geschreven door Sandra. Samengevat komt het hier op neer:
De Streekboer heeft als doel om in 2027 alle bij hen aangesloten boeren te laten voldoen aan de biologische standaarden. Ons huidige assortiment bevat een mix van biologische gecertificeerde producten, producten die geproduceerd zijn op biologische wijze maar niet gekeurd zijn door de SKAL en uit gangbare producten. We willen de consument meer informatie bieden over de werkwijze van de boeren en een betere weg creëren van boer naar bord, want het is allemaal niet zo zwart wit als je soms zou denken. Helaas geen platgeslagen simpele boodschap dus die we hierover kunnen vertellen. Wel een belangrijke, dus we blijven hem herhalen!
Hoe zit dat bij Oer de Wiel?
Oer de Wiel is een kleinschalig bedrijf dat hun kudde van ongeveer 70 Herefordkoeien laat grazen in een natuurgebied bij Feanwâlden. Er wordt heel bewust gewerkt, volgens de bio-normen. Nynke en Annie de Jong (moeder en dochter, hoe leuk is dat?!) zorgen met veel liefde voor de vleeskoeien.
Vorig jaar in 2023 was de vraag daar nog: “Wij zijn niet officieel bio, mogen we dan niet meer leveren binnenkort?”
Zo zwart-wit was het toen ook zeker niet! En nu al helemaal niet meer, want de grote stap is gezet: de eerste SKAL controle is geweest. Annie vertelde vorig jaar al wat ze doen:
‘Ik geef ze wel een brok tijdens de stalperiode in de winter, die is wel gangbaar. Ik zorg dat ze daarmee elke dag even tegelijk bij het hek staan, zodat ik de stal kan schoonmaken en instrooien zonder dat ze mij in de weg lopen. Zodra de grond het in het vroege voorjaar weer toelaat, gaat de kudde naar buiten om te grazen in het natuurgebied.’
Ik merk dat ze zich min of meer verontschuldigt dat het een gangbare brok is. Dus is stel een extra vraag ter verduidelijking voor mezelf:
‘Die brok kun je een beetje vergelijken met een snoepje dat je ook wel eens aan je kinderen geeft terwijl je ze bewust heel gezond laat eten toch? Dat ene snoepje af en toe kan echt geen kwaad denk ik?’
Ik zie dat Annie opgelucht is en zegt: ‘Ja dat klopt, zo moet je het ongeveer zien.’
Dat was dus in 2023 nog zo, in maart 2024 schreef Nynke ons dit:
‘Al jaren overwegen wij steeds of we wel of niet een SKAL certificaat aan zullen vragen. Onze manier van werken is in de praktijk al jarenlang ‘SKAL proof’, maar wij hikten vooral steeds tegen de kosten en administratieve lasten aan, waardoor de SKAL certificering tot nu toe uitbleef. De wens om het stempel biologisch wel te krijgen is de afgelopen jaren gegroeid. Wij eten zelf al jaren waar mogelijk biologisch en ervaren als consument de meerwaarde van het bio stempel vooral bij producten die door ons zelf moeilijker te ‘controleren’ zijn. Nu ons afzetgebied is gegroeid geldt dit voor sommige consumenten natuurlijk ook voor ons product. Daarnaast zijn er steeds meer aanbieders/bedrijven die schermen met ‘streekproducten’, waarbij de consument vaak denkt biologisch te krijgen, maar dit is niet altijd het geval..
In januari hebben wij de knoop doorgehakt en voor ons bedrijf het SKAL certificaat aangevraagd. Vorige week heeft de eerste inspectie plaatsgevonden en per 30-1-2024 is onze grond officieel in omschakeling. Een jaar na deze datum kunnen wij de aanvraag voor omschakeling van ons vee doen. Het zal dus nog even duren voor ons vlees het stempel ‘biologisch’ mag dragen, maar wij wilden dit alvast aan jullie laten weten.’
Zoals we vorig jaar zelf ook weer vaststelden is Oer de Wiel een bedrijf dat klopt in de wortels en past bij de toekomstplannen van De Streekboer. Met deze stap en vooral de argumenten die ze gebruiken voor de certificering bevestigen ze dat nog eens op een mooie manier. Echt top! Want dit is precies de houding die wij als Streekboer zoeken. Hoe kijk je naar je bedrijf en je werkwijze? Waar kunnen nog stappen gezet worden om nóg meer in balans met de natuur bezig te zijn. Het gaat erom dat er verder gekeken wordt dan één generatie. We moeten de aardbol doorgeven, en dan moet er nog wel prettig op te leven zijn. Alles in balans terug brengen dus. Dat kunnen we alleen maar samen doen door elkaar inzicht te geven hoe het handiger kan.
En hoe fijn je in de boerderijwinkel geholpen wordt als Streekboerklant? Dat kun je het beste zelf even beoordelen. Toen ik er was, was er toevallig een klant die ik ken van de afhaalpunten in Leeuwarden: ‘Wij komen hier af en toe om de mooie koeien te bewonderen.’ Dat snap ik heel goed! Het zijn echte beauty’s!
Waar zou jij een paar extra kilometers voor fietsen of omrijden?
Speciaal voor Streekboer leden hebben Annie en Nynke deze week een leuke aanbieding bedacht: Een Hereford Steak Proefpakket inclusief gouden tips voor de bereiding.