Als je je bedrijf Gaast’sperges noemt, dan verwacht je vooral asperges. Vorige week meldde Jelmer zich echter bij ons: hij had ook aardbeien voor in onze webshop. Wij zijn daar heel blij mee want onbespoten aardbeien, dat hadden we nog niet. Tegelijkertijd vinden we het ook wel spannend. Want aardbeien die niet bespoten zijn, zijn simpelweg kwetsbaar.
Waarom kiest Jelmer, naast de asperges, voor aardbeien? Wat is het verschil tussen gangbare en biologische aardbeien? Hoe gaat Jelmer met de kwetsbaarheid van de aardbeien om? Hij vertelt het!
Asperges en aardbeien
Asperges worden maar gedurende een aantal weken per jaar geoogst: het is een echt seizoensproduct. Na 24 juni houdt het meestal op met de oogst zodat de meerjarige plant weer tijd heeft om te groeien en herstellen. De combinatie asperges en aardbeien is een klassieke in de tuinbouw. Dit omdat qua oogst mooi op elkaar aansluiten. Jelmer wil in de toekomst wellicht ook nog ander zacht fruit gaan telen. Aardbeien was voor hem echter laaghangend fruit (letterlijk!). De aardbeien groeien in de volle grond. Jelmer heeft zijn oogsthulp voor de asperges iets aangepast voor de aardbeienteelt en kan op deze manier met veel minder rugpijn oogsten (zie foto). Wel zo fijn! En vandaar in eerste instantie de keuze voor aardbeien.
Biologische en gangbare aardbeien
Toevallig besteedde de Keuringsdienst van Waarde afgelopen week ook aandacht aan de aardbeien. Waarom zit er geen smaak in de aardbeien van de supermarkt? Was de vraag die ze stelden. Omdat uiterlijk, en niet smaak, op 1 staat was een deel van het antwoord. De aardbeien van Jelmer groeien in de volle grond en niet op substraten. Dat is op zich al uniek en dat proef je terug in de smaak. Daarnaast spuit Jelmer helemaal niets op zijn aardbeien. Ook dat is bijzonder want als je naar de ‘dirty dozen‘ van meest bespoten groenten en fruit kijkt, staan aardbeien met stip op 1.
Kwetsbaarheid van aardbeien
Zacht fruit is nu eenmaal kwetsbaar voor kneuzingen en schimmels. Iedereen die zelf een aardbeiplant heeft weet het: als je zelf een aardbei van een plant plukt, kun je die hooguit 3 dagen laten liggen. Het feit dat gekochte aardbeien langer kunnen liggen heeft er vaak mee te maken dat ze bespoten zijn. De aardbeien van Jelmer zijn dat niet. Toch zagen ze er bij uitgifte er mooi uit. ‘Dat komt omdat het zo droog is de laatste tijd,’ aldus Jelmer. ‘Zodra het gaat regenen moet ik mijn aardbeien als de wiedeweer gaan afdekken want regen bovenop de aardbeienplant is funest voor de houdbaarheid. Het is een klus maar dat heb ik graag over voor een product zonder gewasbeschermingsmiddelen.’
Tip van Flip: Zit er een aardbei met een kneuzing in jouw bakje? Eet die dan snel op want anders treed er snel schimmelvorming op en wordt ook de rest aangetast. Maak daarnaast voor jezelf de keuze: wil ik een aardbei die bespoten is en daardoor 1. goedkoper is, 2. er mooier uitziet en 3. langer houdbaar is. Of wil je een aardbei die onbespoten is en daardoor 1. smaakvoller is omdat het uit de volle grond komt en 2. geen bestrijdingsmiddelen op de vrucht heeft?
PS: Het land van Jelmer is in het tweede jaar van omschakeling van gangbaar naar biologisch. Dit houdt in dat de teeltwijze volledig conform biologisch is maar dat de aardbeien pas volgend jaar als bio gelabeld mogen worden. Heel strikt genomen mogen de aardbeien van dit perceel wel en de asperges niet als bio gelabeld worden maar dat werd Jelmer te veel gedoe. Volgend jaar dus officieel met bio-label, dit jaar onofficieel bio en vooral onbespoten.
PPS: Jelmer bewerkt zijn land veelal met een paard zodat de grondcompressie, de druk op de grond, laag blijft en de bodemstructuren goed behouden blijven. Een goede bodem is de basis van een goed product!