Met deze recepten maakt je twee sloffen: één met aardbeien en één met blauwe bessen. Wil je er slechts een van de twee maken? Dat kan natuurlijk ook. Halveer dan de ingrediënten voor de sloffenbodem en de amandelspijs of bak twee bodems en vries er één in. Dan kun je op een later tijdstip heel eenvoudig nog een slof maken!

 

Stap1: Amandelspijs (dit kun je het prima een dag van tevoren doen)

Schermafbeelding Om ..
Recepten op de keukenmuur

Amandelspijs kun je kant-en-klaar kopen. Ik maak het echter altijd zelf. Dan zitten er geen onnodige toevoegingen in. Bovendien is het super simpel.

Benodigd: 100 gram suiker, 100 gram amandelmeel, 1 ei en naar smaak citroenrasp

Bereidingswijze:

 1. Meng voor de spijs voor de sloffenbodems 100 gram suiker met 100 gram amandelmeel met een mixer.
 2. Mix niet te lang en voeg daarna het ei en de citroenrasp toe.
 3. Wikkel de amandelspijs vervolgens in een beewrap of huishoudfolie en laat dit even rusten in de koelkast.

Stap 2: Twee sloffenbodems:

Benodigd: 250 gr bloem, 2 tl bakpoeder, 180 gr boter, op kamertemperatuur, 100 gr suiker, 80 gr lichtbruine basterdsuiker, 1 eidooier (vries het eiwit in om later bijvoorbeeld merengue te maken), ½ citroen, rasp (de citroenen van Citrus Sebastia komen bij mij momenteel uit de vriezer), snufje zout

Bereidingswijze:

 1. Neem alle ingrediënten voor het deeg en kneed ze samen tot een samenhangende bal ontstaat. Wikkel het deeg in een beewrap (of huishoudfolie als je geen beewrap hebt) en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
 2. Verwarm de oven voor op 180 °C en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
 3. Bestrooi een schoon werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 7 tot 8 millimeter. Gebruik een ingevette sloffenring van 24 x 9 centimeter om passende deegplakken uit te steken. Verwijder het overtollige deeg en herhaal dit proces voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op de bakplaat met bakpapier en schik de ingevette sloffenringen eromheen. Verdeel het spijsmengsel gelijkmatig over het deeg, tot ongeveer 1,5 centimeter van de rand.

Bereidingswijze banketbakkersroom (vulling voor de aardbeienslof):Aardbeienslof

Benodigd: 250 ml melk, 1/2 vanillestokje, 50 gr suiker, 1 eierdooier, 25 gr maïzena

Bereidingswijze:

 1. Neem een pan en giet hierin 450 ml melk. Neem een vanillestokje en snijd het met een scherp mesje in de lengte open. Schraap het zachte merg uit het vanillestokje. Voeg zowel de opengesneden peul als het verkregen merg toe aan de melk in de pan. Breng het geheel aan de kook.
 2. Doe de overige melk met de suiker en de eidooiers in een kom. Klop het mengsel grondig door elkaar. Voeg als laatste de maïzena toe en klop het geheel tot een glad papje. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed gemengd zijn zodat er geen klontjes meer inzitten.
 3. Zodra de melk begint te koken, verwijder je het vanillestokje. Giet terwijl je roert de helft van de hete melk langzaam over het suikermengsel. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is. Giet vervolgens dit mengsel terug in de pan met melk en breng het geheel al roerend aan de kook. Blijf voortdurend roeren terwijl het mengsel dikker wordt.
 4. Blijf nog circa 1 minuut roeren als het mengsel lobbig is. Giet de banketbakkersroom daarna in een lage platte schaal (koelt sneller af) en dek deze af met folie. Zorg ervoor dat de folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden.

Bereidingswijze blauwebessenvulling (vulling voor de bessenslof):

Benodigd: 100 gram blauwe bessen, 75 gr geleisuiker, scheutje citroensap, 250 ml slagroom, 70 gr suiker, 250 gr mascarpone, eventueel extra blauwe bessen voor de garnering

Bereidingswijze:

 1. Maak een blauwe bessenjam door de blauwe bessen met de geleisuiker en het citroensap aan de kook te brengen. Voeg eventueel 50 ml water toe. Laat de jam circa 10 minuten zachtjes doorkoken. Laat het daarna afkoelen.
 2. Doe de slagroom en de suiker in een kom en klop deze tot zachte pieken.
 3. Voeg vervolgens de mascarpone toe en klop het geheel door.
 4. Meng als laatste de afgekoelde jam door het geheel.

Maak de sloffen af door de banketbakkersroom op de aardbeienslof te spuiten en daarop heel veel aardbeien te leggen. De blauwebessenslof maak je af door het mascarpone-blauwebessenmengsel op de slof te spuiten en deze eventueel nog te versieren met blauwe bessen en opgeklopte slagroom.

 

Eet smakelijk!

Sandra

Foto 1: De basisrecepten staan bij ons op de keukenmuur geschreven.

Foto 2: Voor de verjaardag van mijn zoon vorig jaar maakte ik een mega 5 aardbeienslof.

Geef een reactie

whatsapp knop