Blauwe bessen zijn er toch alleen in de zomer? De verse wel! Maar in de diepvries blijven ze het hele jaar beschikbaar!

Wat een worsteling moet het zijn… Stel je eens voor: Je verbouwt een prachtig product en kunt ongedierte bestrijden met behulp van natuurlijke vijanden. Dan meert er op een dag een enorme containerboot aan. Deze boot brengt tonnen exotisch fruit aan wal. Maar niet alleen dat: Op het fruit zit een vlieg, de Suzukivlieg.

Blauwebessen

Voor de Suzukivlieg is Nederland een ware walhalla. De Suzukivlieg is namelijk dol op vers fruit. En dat hebben we in Nederland voldoende: appels, peren, kersen, bessen. Alles vreet de Suzukivlieg aan. En omdat het een exoot is, kent de vlieg geen natuurlijke vijanden in Nederland. Fruittelers zitten met de handen in het haar en kennen geen andere oplossing dan te spuiten of al het fruit af te dekken.

Sparkberry, evenals Fruitbedrijf Bosschaart en Oudebosch, kiezen in eerste instantie voor spuiten. In 2022 koopt Sparkberry zelfs een prijzige nieuwe spuit. Die heeft in 2022 één keer zijn werk gedaan. In mei 2023 besloot de overheid dat Sparkberry op hun plek niet meer mag spuiten.

Jan en Henk besluiten daarop te investeren in overkappingen. Voor de oogst van 2023 komt dit echter te laat: een deel moet als verloren worden beschouwd. Hopelijk wordt het volgend jaar met de nieuwe overkappingen beter. Ondertussen krijgt de consument dus vanaf 2023 blauwe bessen die onbespoten zijn. Goed voor de consument. En hopelijk kunnen Jan en Henk hun investering op termijn terugverdienen…

Geef een reactie

whatsapp knop