Blauwe bessen zijn er toch alleen in de zomer? De verse wel! Maar in de diepvries blijven ze het hele jaar beschikbaar!
Wat een worsteling moet het zijn… Stel je eens voor: Je verbouwt een prachtig product en kunt ongedierte bestrijden met behulp van natuurlijke vijanden. Dan meert er op een dag een enorme containerboot aan. Deze boot brengt tonnen exotisch fruit aan wal. Maar niet alleen dat: Op het fruit zit een vlieg, de Suzukivlieg.
De exoot die alles opeet
Voor de Suzukivlieg is Nederland een ware walhalla. De Suzukivlieg is namelijk dol op vers fruit. En dat hebben we in Nederland voldoende: appels, peren, kersen, bessen. Alles vreet de Suzukivlieg aan. En omdat het een exoot is, kent de vlieg geen natuurlijke vijanden in Nederland. Fruittelers zitten met de handen in het haar en kennen geen andere oplossing dan te spuiten of al het fruit af te dekken.
Sparkberry, evenals Fruitbedrijf Bosschaart en Oudebosch, kiezen in eerste instantie voor spuiten. In 2022 koopt Sparkberry zelfs een prijzige nieuwe spuit. Die heeft in 2022 één keer zijn werk gedaan. In mei 2023 besloot de overheid dat Sparkberry op hun plek niet meer mag spuiten.
Jan en Henk besluiten daarop te investeren in overkappingen. Voor de oogst van 2023 komt dit echter te laat: een deel moet als verloren worden beschouwd. In 2024 staat er een overkapping waardoor het fruit beter beschermd is. Ondertussen krijgt de consument dus vanaf 2023 blauwe bessen die onbespoten zijn. Goed voor de consument. En hopelijk kunnen Jan en Henk hun investering op termijn terugverdienen…
Hepatitis A in Blauwe Bessen
Begin 2025 komen blauwe bessen slecht in het nieuws omdat er Hepatitis A blijkt te zitten op blauwe bessen van een van onze landelijke grootgrutters. Het blijkt om blauwe bessen uit Polen te gaan die niet onder de juiste hygiënische omstandigheden zijn geplukt. “In Nederland zijn de regels voor telers strenger dan in vrijwel elk ander land. Je weet niet hoe het er elders aan toegaat met de toezicht op de hygiene. Hoe het bij je in de buurt is, weet je wel,” aldus Jan Vonk. Het blijft gek dat regels voor telers verschillen per land. Als consument zie je het verschil tussen een bes uit Nederland en een bes van verder niet. “Hopelijk zorgen dit soort nieuwsberichten niet voor een dalende verkoop van de blauwe bessen maar wel voor meer herkenning voor het feit dat het belangrijk is om lokaal te kopen.”