Geschreven door: Sandra
Winterpeen, bospeen, waspeen, wortel; weet jij wat het verschil is tussen de ene en de andere? Waarom zou je wortelen biologisch willen eten? En waarom staan de biologische regenboogpenen van Krispijn niet als bio in onze webshop? Vandaag alles over wortelen en penen. Daarnaast duiken we in de eerlijke prijsberekening van de wortelen van Krispijn van den Dries.
Het verschil
Allereerst het verschil tussen penen en wortelen: over het algemeen wordt met een peen de wortel met loof bedoeld en met een wortel alleen het gedeelte dat onder de grond groeit. Waar het niet dat waspeen een gewassen en van loof ontdane bospeen is. Daarnaast worden de termen ook vaak foutief gebruikt en is een winterpeen toch echt een wortel zonder loof. Het is dus nogal verwarrend! Bospeen is een jong geoogste waspeen. Het loof is nog groen en fris en kun je nog verder verwerken in bijvoorbeeld een pesto. Hoe langer een waspeen na het oogsten narijpt, hoe steviger en zoeter deze wordt. Het loof kun je niet bewaren. Bospenen worden daarom altijd vlak na het oogsten geconsumeerd. Dat is ook precies de reden dat we in de winter geen bospenen maar wel winterpenen aanbieden. Het loof is van de winterpenen afgehaald dus eigenlijk zouden we winterwortelen moeten zeggen. In de volksmond wordt echter vaak winterpeen gezegd. Winterpenen zijn vaak dikker en groeien langzamer. Hoe langzamer de peen groeit, hoe langer je de peen ook kunt bewaren. Bij De Streekboer bieden veel boeren de winterpenen aan met het zand er nog omheen. Op het eerste oog is dit onhandiger voor de consument. Weet echter dat je hierdoor de peen nog veel langer kunt bewaren. Eigenlijk is het dus een voordeel!
Biologisch versus gangbaar: het prijsverschil
In 2017 heeft Krispijn van den Dries, die bij ons regenboogwortelen aanbiedt, de echte prijs van zijn biologische regenboogwortelen laten berekenen. Het produceren van voedsel brengt allerlei verborgen kosten met zich mee die momenteel vaak nog niet volledig worden doorberekend in de prijs. Denk hierbij aan het verschralen van de bodem, het zuiveren van het grondwater en klimaatschade die aangedaan wordt. Als je al deze kosten wel doorberekend, heb je met deze biologische wortel veel minder kosten per hectare. Het scheelt 125 euro voor klimaat, 108 euro voor water en 1.149 euro voor de bodem, per hectare per jaar. Het voordeel voor biodiversiteit, gezondheid en sociale impact is daarin nog niet meegenomen. Ook per kilo is de biologische wortel goedkoper dan de gangbare variant. Als we al deze kosten wel doorberekenen in de prijs tenminste…
Maar wat blijft het lastig om in de webshop of winkel dan voor dat duurdere product te gaan. Zelfs als je dit verhaal kent, is een euro meer betalen soms echt een stap. Echt super dat zoveel mensen toch die keuze maken.
Waarom niet biologische op onze site
Nog even een gekke twist: als je bij ons op de site kijkt, staan de producten van Krispijn niet als biologisch aangemerkt. Dit mogen we namelijk niet doen van de SKAL (de bio-controle). Wij zijn als bedrijf wel SKAL-gecertificeerd maar Natuurtuin ‘t Hummelhûs, die voor ons de wortelen meeneemt van Krispijn, is dat niet. En daarom mogen wij geen bio achter de producten van Krispijn zetten. Maar dat zijn ze zeker wel. Sterker nog, ze zijn biologisch-dynamisch geteeld.
En wil je alleen paarse of gele wortelen? Dan ben je bij It Griene Strân aan het goede adres!