Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week is ze bij Bart en Geertje van Westerleane Boer & Zuivel

Aflevering 7
Westerleane Boer & Zuivel
Maandag 2 november 2020

Op weg van Leek naar huis neem ik afslag 27 richting Tijnje/Gorredijk, en rij richting Terwispel. Bij de eerste rotonde sla ik rechtsaf en verderop zie ik al een bord aan de kant van de weg.; “Gesloten” staat erop. Ik rij toch het erf op, vanmiddag heb ik een afspraak met Geertje. Geertje is de vrouw van Bart en Bart is dé boer die met zijn koeien het voorwerk doet zodat zij de heerlijkste zuivelproducten kan maken.

Geertje vertelt dat het anders begon en daar moet ik wel om lachen.geertjedieuwke
Ze is geen boerendochter en drinkt niet uit de melktap. Elke week rijdt ze naar de supermarkt voor een doos houdbare zuivel, want er gaat in het gezin Berga met vier kinderen heel wat melk doorheen. Toetjes houden ze ook van. Zo komt het dat Geertje in 2014 in de keuken van de boerderij begint te experimenten met de melk van hun eigen koeien. Het maken van yoghurt wordt een hobby en iedereen die mag komen proeven is direct enthousiast! Regelmatig staan er mensen voor de deur die terugkomen of hebben gehoord dat ze bij Westerleane moeten zijn voor de lekkerste yoghurt.

Het is dan 2016 en Geertje heeft ook een leuke baan bij een accountantskantoor in de buurt. Alles wat ze doet moet goed en met deze eigenschap blijkt het steeds lastiger om het maken van zuivel én haar werk bij de accountant te kunnen combineren. Op de dag dat ze een afspraak heeft met haar werkgever om te praten over meer uren besluit ze het tegenovergestelde te doen en haar baan op te zeggen.

Het verzuivelen krijgt ze steeds beter in de vingers en inmiddels is het assortiment uitgebreid met soepe, kwark en melk. Er gaat nog altijd een groot deel van de melk richting de melkfabriek, maar het aandeel wat door de slang in de eigen pasteur beland wordt steeds groter.
Geertje vertelt; ‘Kinderen vragen vaak waarom mijn yoghurt zo lekker is. Ik leg ze dan uit dat er vitamine L in zit. Het is de L van liefde, ik maak alles met mijn hart.❤️’

Na verloop van tijd verplaatst de werkruimte zich van de woonkeuken naar een echte zuivelruimte in de schuur. Het provisorische winkeltje in de blokhut is vorig jaar vervangen door een volwaardige boerderijwinkel. Trots en met een grote glimlach loopt ze er rond. Ik ben onder de indruk: alles ziet er perfect uit!

Yoghurt blijft Geertje haar passie. Het winnen van goud tijdens de Cum Laude Award van de Bond van Boederijzuivelbereiders is een bekroning op het werk. Een van de lekkerste yoghurts in Nederland komt uit Terwispel. Natuurlijk zijn wij er plaatsvervangend trots op dat we deze yoghurt met gouden medaille kunnen aanbieden in onze webshop.

Geef een reactie

whatsapp knop