Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Johannes Spyksma uit Sumar

Aflevering 56
Johannes Spyksma
3 maart 2022

We hebben weer een paar zonnige dagen achter de rug. Ik vind het heerlijk om te zien dat mensen weer naar buiten komen en in hun tuin aan de slag gaan. Zelf heb ik geen groene vingers maar bij velen begint het weer te kriebelen met het moestuinseizoen in aantocht. Als groenteteler in je eigen moestuin is het nu tijd om het teeltplan voor 2022 op te stellen.

Johannes Spyksma, van “Werkverband Friese rassen”, heeft alweer gebeld. Als bestuurslid is hij betrokken bij de stichting die streeft naar het behoud van landbouwgewassen die hun oorsprong vinden in Friesland of eraan verwant zijn. In de afgelopen jaren is er een breed assortiment zaden samengesteld. Allemaal zijn het oude historische rassen die vaak door de industrie niet meer op waarde worden geschat. Bij het werkverband zijn ze ervan overtuigd dat juist de eigenschappen van deze gewassen in die toekomst hard nodig zijn voor het in standhouden van de biodiversiteit.

De zaden worden nu gebruikt voor het ontwikkelen van streekproducten en hebben daarmee weer economische waarde gekregen. Een aantal gewassen zien wij in ons groente assortiment ook terug. De ‘Koudumer bloemkool’ en de ‘Koudumer stamsnijboon’ van Kwekerij Trimpe uit Koudum vinden we straks weer terug in ons assortiment. Maar ook ‘Tuinboon Adrie’ en verschillende aardappelrassen van Broersma State uit Engwierum.

Elk zaad heeft zijn eigen bijzonder kenmerken, zo hebben karweizaadjes een prettig, kruidig aroma en worden ze onder meer op Friese duimpjes gebruikt als geur- en smaakstof.

De Berltsumer brune sipel heeft een typische geelbruine schil, waarbij er zo nu en dan een rode tussen zit. Wordt deze ui doorgesneden dan komen we rode lijntjes tegen. Deze Berlikumer uien met hun afwijkende rode kleur werden in het verleden om die reden verdrongen door andere rassen.

Landbouwgewassen zijn onderdeel van onze cultuurhistorie en ze vertellen ons iets over hoe de wereld er vroeger uitzag. Door in je moestuin aan de slag te gaan met deze zaden kan jij dit seizoen zelf een bijdrage leveren aan de biodiversiteit én oogst je straks zelf iets bijzonders.

Bekijk het assortiment van Werkverband Friese Rassen

Geef een reactie

whatsapp knop