Aflevering 65
Bio van verder
28 mei 2022

Vanaf heden bieden we voor jou ook de mooiste producten biologisch gecertificeerd van verder weg aan. Vandaag leg ik je uit waarom en vertel ik alvast iets over de producenten van deze producten.

80% van ons voedsel kunnen we uit de streek halen. Waar mogelijk, doen we dit dan ook. 20% is niet lokaal te verkrijgen. Uiteraard kunnen we ook gewoon stoppen met het eten van deze producten. Voor velen gaat dit echter nog net een stapje te ver. Maar als we toch koffie blijven drinken en rijst en pastasaus blijven eten, zullen we er dan wel voor zorgen dat ook deze producten van goede komaf zijn? Dat was mijn gedachte in ieder geval wel! Vandaar dat we een aantal items geselecteerd hebben op basis van de producent en deze vanaf heden aanbieden. Hopelijk biedt het jou gemak. Daarnaast helpt het De Streekboer ook om verder te komen. Als je de podcast van vorige week hebt geluisterd, heb je wellicht meegekregen dat het ook voor De Streekboer geen gemakkelijke tijden zijn. Dat terwijl iedereen die zijn boodschappen doet bij De Streekboer elke week weer het verschil maakt. Dit klinkt zwaar maar ik hoop dit de komende tijd verder toe te lichten en concreter te maken. Voor nu laat ik je graag weten dat je ons helpt om, naast je reguliere bestelling, deze week ook onze ‘bio van ver combi’ aan te schaffen. Hierdoor wordt jouw krat namelijk voller en wordt het voor ons rendabeler om uit te leveren. En dat hebben we weer nodig om verder te komen en bijvoorbeeld de thuisbezorging rendabeler te maken. Lukt dat, dan kunnen wij er op onze beurt weer voor zorgen dat we niet 10% van de oogst van bijvoorbeeld Jochum de Boer kopen maar 20, of 30, of 40. Hoe gaaf zou het zijn als hij helemaal geen groenten meer naar de veiling hoeft te brengen?

Dan nog wat meer info over de leveranciers van de producten van verder weg:

Simon Lévelt: Zuivere koffie
In bijna ieder huishouden wordt wel koffie gedronken. Helaas schuilt er veel armoede achter het dagelijkse kopje koffie. De prijs van koffie moet eigenlijk flink omhoog om de koffieboeren een eerlijke prijs te geven en op een duurzame manier de bonen te verbouwen. Simon Lévelt is een koffiemerk dat hier in vooroploopt. Ze produceren klimaatneutraal en zijn biologisch gecertificeerd. De gedachte er achter? Het moet, anders is er over 50 jaar helemaal geen koffie meer. Lees hier het verhaal van Simon Lévelt en waarom we allemaal een beetje meer voor onze koffie zouden moeten betalen.

Plantaardige melk
Sojadrink heeft vandaag de dag een negatieve naam omdat soja vaak in verband wordt gebracht met ontbossing in Zuid-Amerika. Provamel gebruik voor de sojadrink uitsluitend soja uit Europa. Bovendien zijn er geen bomen voor gekapt en zitten er geen onnodige toevoegingen aan deze drink. De teelt van Nederlandse soja neemt tegelijkertijd ook toe. Hopelijk kunnen we spoedig de stap maken naar Nederlandse sojadrink!

Bouilionblokjes
Bouillon zonder M621, gist of smaakversterkers; de bouillon die jouw lekkere soep verdient. Let op: Omdat de smaakversterkers dus ontbreken, smaakt de soep ook een stuk minder zout en ‘kunstmatig’. Proef en ervaar het zelf 😉

Geef een reactie

whatsapp knop