Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Familie Hofma uit Katlijk

Aflevering 54
Familie Hofma
3 februari 2022

Het is vijf jaar geleden als ik begin bij De Streekboer, en René en Erica Hofma zijn er dan in Heerenveen al bij. Erica wordt door mijn collega geïntroduceerd als hét vleesvrouwtje. Elke week komt zij samen met onze andere leveranciers de bestelde producten verdelen. Bij ons is veel veranderd, maar ook op de boerderij van de familie Hofma. De paar koeien die ze toen hadden worden bij een lokale slager geslacht en komen geportioneerd en bevroren terug op de boerderij in Katlijk. René is ook autoliefhebber en naast het werk dat de dieren op de boerderij met zich meebrengen heeft hij een eigen bedrijf in de automotive-sector. Erica werkt drie dagen per week als verpleegkundige in het ziekenhuis.

De grote auto die tegenwoordig achter de boerderij staat is noodzakelijk voor het vervoer van de dieren. “Het zegt mij niet zoveel meer hoor, die grote auto’s” vertelt René, die in een overal net de stal uitstapt als ik het terrein op kom rijden. “De mensen die hier komen in de boerderijwinkel en de tijd hebben mij wel verandert.” Inmiddels heeft René er geen baan meer naast maar kan hij zijn dagen vullen met alles wat er rondom de boerderij gebeurt.

Jorrit + Kalf

Samen met zoon Jorrit laten ze mij de stal zien. De koeien en kalfjes kiezen er zelf voor of ze binnen of buiten zijn. Ze grazen in het gras- en natuurland dat bij de boerderij hoort. Ook de stierkalfjes blijven het eerste jaar bij de koe en kunnen lekker hun gang gaan. In de stal staan ook biggetjes, die vinden het nu te koud maar in het voorjaar scharrelen zij ook lekker buiten rond. Het hooi wat de dieren te eten krijgen komt uit de natuurgebieden van het Fryske Gea in de buurt. De balen hooi staan opgeslagen in de stal aan de overkant van de weg en de dieren krijgen met regelmaat een verse baal toegestopt! Antibiotica komt er niet aan te pas in de stal van de familie Hofma. “Vroeger wel, toen hadden we een ander ras met dikkere billen en vaker een bevalling die uitliep op een keizersnede. Dan moesten we wel. We hebben nu een Blonde d’Aquitaine stier en hebben dat niet meer meegemaakt” vertelt René.

Er is meer wat het bedrijf van René en Jorrit uniek maakt, de dieren hoeven er straks het erf niet af. Ze worden geboren op de boerderij, hebben er een mooi leven en vinden via de werkplaats van Jorrit hun weg naar de boerderijwinkel. Jorrit, die pas 23 is, wilde na de slagersvakopleiding graag meer dan alleen vleesverwerking achter het muurtje bij de keurslager. In de praktijk leerde hij de laatste jaren het vak en inmiddels werkt hij volledig bij huis. Niet alleen zijn eigen dieren worden geslacht maar er wordt ook regelmatig een damhert of een gans van een jager overgenomen. Jorrit laat zich tevens inhuren om het vee van andere boeren te slachten, ze ontvangen deze vervolgens zoals ze willen geportioneerd weer thuis.

Er zijn ook toekomstplannen; over twee jaar staat er een nieuwe boerderij met stal aan de overkant van de weg. Jorrit zal daar gaan wonen en ook de boerderijwinkel zal verhuizen. De dieren gaan mee en er zijn plannen om er kippen te gaan houden. Als dochter Irene straks klaar is met haar opleiding kan zij er straks zelfs beginnen met een lunchroom.

Als we vlees dan eten kan het ook op deze manier; met dieren die het goed hebben gehad. Op eigen op eigen erf geslacht en op kleine schaal lokaal afgezet. Door een familie die met liefde en passie voor de dieren zorgt. Met veel plezier vertellen René & Jorrit je alles over de dieren en hoe het eraan toegaat op de boerderij in Katlijk. Neem je er eens een kijkje? In de boerderijwinkel is volop keuze en ze zijn ook nog afhaalpunt van De Streekboer!

Bekijk het assortiment van Streekvleeshouderij Katlijk

Geef een reactie

whatsapp knop