Aflevering 63
Nesser Schapenkaas
4 mei 2022

Schapenmelk is een typisch Noord-Fries streekproduct. ‘Daar waar gekaatst wordt, wordt ook schapenmelk gemaakt.’ Jappie en Tineke hebben een kleinschalige schapenmelkerij in Nes (Akkrum). Ze melken dertig Friese melkschapen en behoren daarmee tot een kleine twintig professionele schapenhouders die zich inzetten voor het behoud van het Friese melkschapenras.

Aan het einde van de 19e eeuw dreigden de Friese melkschapen volledig te verdwijnen. Engelse vleesschapen leverden meer op dus stapten de meeste boeren daar op over. Slechts een enkele boer hield de melkschapen aan. Hierdoor werd het product schaars en de verse schapenkaas een ware delicatesse. Vandaag de dag is dat eigenlijk nog steeds zo. De zachte schapenkaas is alleen in het seizoen – van april tot ongeveer september – verkrijgbaar. Daarna moet er eerst weer gelammerd worden alvorens er melk beschikbaar komt. De zachte kaas eet je traditioneel met een stukje roggebrood en wat peper en zout er op.

Schapenyoghurt wordt veel geconsumeerd door mensen die gevoelig zijn voor koemelk. De yoghurt is zacht van smaak. Verwar het daarom ook niet met geitenyoghurt dat juist een heel uitgesproken smaak heeft. Bij De Streekboer hebben we zowel de schapenyoghurt van Nesser schapenkaas als de Yogarde schaap van Drentse Aa Zuivel in het assortiment. We zijn benieuwd welke jouw favoriet is!

Bekijk het assortiment van Nesser Schapenkaas

Geef een reactie

whatsapp knop