Aflevering 24
Kwekerij Trimpe
15 maart 2021

Het is half maart en ik heb een gemiste oproep van Daan Trimpe! Als Daan in het seizoen weer van de partij is als leverancier, betekent het dat het gedaan is met mijn ‘winterrust’. Het voorjaar is begonnen, het aanbod in de webshop verandert en vanaf nu zal het groenteaanbod wekelijks variëren. Daan zal mij de komende maanden dag en nacht bestoken met berichtjes over welke groenten de zwarte zandgrond in Koudum kunnen verlaten. We spreken af dat ik snel de spinazie in de webshop zet, maar ook dat ik eindelijk een rondje kom maken over zijn tuin zoals ik al veel eerder eens heb beloofd. Whatsapp Image At ..

Vanaf de weg langs Koudum zie ik de tuin en de kassen van Daan al tegen de helling liggen. Aan de Nieuweweg staat een bord; “Kwekerij Trimpe” staat erop en ik rij – voor Friese begrippen – de ‘berg’ af naar beneden waar de tuin van Daan Trimpe klaar is voor het nieuwe seizoen. Van achter in het land komt Daan al aangelopen en voor ik het weet ben ik voor hem aan het werk. Twee heren uit het dorp, waarvan er één helpt op de tuin in zijn vrije uurtjes, komen voor de vers geplukte spinazieblaadjes. Ik mag een paar kilo voor ze afwegen op de weegschaal die in de hoek van het schuurtje hangt. 

Daan verhuist in 2013 voor zíjn Stephanie vanuit de achterhoek naar Friesland. Bij gebrek aan werk tijdens de crisis wordt hij door zijn schoonvader geattendeerd op de tuin in Koudum die te koop staat. Zijn agrarische opleiding heeft hij dan al enkele jaren afgerond, maar om daadwerkelijk groenteteler te worden is niet zijn eerste plan. Om uit te vinden of dit is wat hij wil, loopt hij één seizoen mee op te tuin, om vervolgens over te gaan tot aankoop van de grond.Whatsapp Image At ..

Met dat stuk land heeft hij iets bijzonders in handen, voor ‘zijn’ Koudumer Beantsjes en de Koudumer blomkoal komen mensen van ver naar Gaasterland. De unieke zwarte zand- op- leem- grond, vol voedingsstoffen is ontstaan in de ijstijd. De tuin van Daan ligt op de zuidelijke helling van het dorp, dat vroeger bekend stond als tuindersdorp. Niet voor niets worden de inwoners van Koudum nog altijd Koudumer Beantsjes genoemd. Op de stukjes land naast de grond van Daan vind je nu misschien nog ergens een kleine moestuin, maar er wordt op grotere schaal geen groente meer geteeld. Daan is de laatst overgebleven bedrijfsmatige teler van de beroemde Beantsjes.

De Koudumers weten de smaak van verse groenen van eigen grond nog altijd te waarderen. In het seizoen is het er druk met aanloop, zo’n 70% van de oogst verkoopt hij vanuit de schuur. Een groot deel vindt via De Streekboer zijn weg naar andere klanten in het noorden én Daan oogst groentes voor restaurants in de regio. Helaas is dat aandeel het afgelopen jaar door corona wel fors minder geweest. Daan laat me de koude drie kassen zien waar de spinazie groeit. Hij heeft de bedden tussen de beroemde bloemkolen geplant.  Na elkaar zijn ze ingezaaid, zodat hij langere tijd kan oogsten. Straks, na de spinazieoogst, hebben de bloemkolen weer alle ruimte om te groeien.

Voordat ik ga, steekt Daan een kilo prei tussen de wormen voor me weg én ik krijg een zak spinazie mee. ’s Avonds eten we een keer met de televisie aan, we kijken Popeye en mijn mannen zitten te smullen!

Hier vind je alle producten en de special van de week van Kwekerij Trimpe.

Lees je volgende week weer mee? Dan breng ik een bezoekje aan Kippenkieft. Pasen staat immers voor de deur en dan moet ik toch echt bij de kippenboer langs voor verse eitje. Heb jij alvast een vraag voor ze? Laat het ons weten dan kan ik het de boer vragen en vind je het antwoord volgende week onze nieuwsbrief!

Geef een reactie

whatsapp knop