Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Hendrik-Jan en Alida van Kippenkieft

Aflevering 57
Kippenkieft
10 maart 2022

De nieuwe hennen van Hendrik-Jan en Alida van legkippenbedrijf Kippenkieft uit Winschoten leggen deze week hun eerste eieren. Het zijn de lekkerste maar ook de kleinste eieren die de hennen ooit zullen leggen. Omdat ze zo klein zijn, wil niemand de lekkerste eieren verkopen. Wederom bepalen de inkopers bij de grootgrutters wat de consument wil. Natuurlijk vinden wij dat zonde en blijven we het verhaal van goed en eerlijk voedsel vertellen. En, het allerbelangrijkste, we geven jou de wel de kans om deze overheerlijke eitjes te proeven. De komende weken zijn ze exclusief in de webshop verkrijgbaar.

Kleine eieren

Ongeveer 20 weken na de geboorte begint een hen met het leggen van eieren. De eerste eieren broedt zij met veel liefde uit. Niet voor niets worden haar eerste eieren ook wel de ‘kaviaar van de kip’ genoemd. Onze supermarkt vraag om uniformiteit en standaard eieren van 60 gram. De kleine eieren kan de boer dus niet afzetten voor een eerlijke prijs.

Dscn

Vorig jaar was ik bij Hendrik-Jan en Alida, Er is in 20 jaar een heleboel veranderd, in 2011 zijn heeft de omschakeling naar een biologisch bedrijf plaatsgevonden en er lopen inmiddels 6000 biologische scharrelkippen vrij door de stal en het land. Vanachter het glas hebben we mooi zicht op de rondscharrelende kippen in de sky-box. Van nature zoeken kippen graag de hoogte op als de avond valt en daarom is er in de stal een stellingvolière met twee leefniveaus gebouwd. In de stal kunnen ze rustig hun gang gaan. Als ‘s morgens het licht aan gaat krijgen de dieren eten en drinken, daarna willen ze hun ei kwijt. In de volière kan dat in het legnest waar het rustig en donker is. Vervolgens mogen de kippen naar buiten wat nu helaas door de aanhoudende vogelgriep niet mogelijk is. Het moet een prachtig gezicht zijn, al die rondscharrelende kippen in het groen. Om vossen en roofvogels op afstand te houden lopen er twee paarden en een Shetlandpony tussen de kippen door de wei en als de avond valt zoeken de dames een plekje hoog en droog in de stal.

In 2003 verkopen Hendrik-Jan en Alida de eerste eieren aan de weg, klanten blijven terugkomen en steeds vaker krijgen ze de vraag of ze niet meer producten kunnen afnemen. In 2005 begint Alida de plattelandswinkel aan huis waar inmiddels een compleet assortiment te vinden is. Drie dagen in de week is ze open en inmiddels weet een grote groep trouwe klanten ze te vinden. Via het project “boer zoekt buur” worden met die klanten in 2019 zelfs zonnepanelen op het dak gerealiseerd. In ruil voor het financieren van een of meerdere zonnepanelen ontvangen zij tegoedbonnen die kunnen worden besteed in de winkel. Dat Hendrik-Jan en Alida creatief zijn blijkt wel uit het bushokje wat recent tegenover de ingang van de winkel is geplaatst. Nu er niet veel mensen tegelijk in de winkel kunnen, hoef t de klant in elk geval niet in de regen te wachten. Kippenkieft is meer dan alleen een kippenboerderij, met plezier en passie wordt er gewerkt. De kippen hebben echt een vrij leven en iedereen mag meekijken. Als de dieren straks weer buiten rondscharrelen zal ik graag nog eens de ‘Kipwalk’ betreden vanwaar je tussen de kippen kunt genieten van de Groninger buitenlucht

Vogelgriep
De aanhoudende vogelgriep baart Hendrik-Jan en Alida wel zorgen. Tot dusver zijn ze de dans ontsprongen maar feit is wel dat de griep de laatste jaren vaker en langer voorkomt. Dit heeft als gevolg dat de biologische legkippen een tijd niet maar buiten mogen. Het wrange is dat er een oplossing is tegen de vogelgriep: Het enten van de dieren. Dit mag alleen niet omdat je dan geen verschil meer kunt zien tussen een kip met vogelgriep en een geënte kip. Als het aan Hendrik-Jan en Alida ligt, wordt deze regel snel aangepast. ‘Het is absurt dat zoveel kippen moeten worden geruimd terwijl er een oplossing voor is,” aldus Hendrik-Jan. Voor nu hopen we van harte dat de vogelgriep snel ‘overwaait’. Hoe slecht de woordgrap ook moge zijn…

De kleine eieren van Kippenkieft zijn de komende twee à drie weken te bestellen op de site. Daarna krijgen ze de standaard afmetingen.

Bekijk de eitjes van Kippenkieft

Geef een reactie

whatsapp knop