Aflevering 25
Kippenkieft
22 maart 2021
Volgende week is het Pasen, waar ga je heen Dieuwke? Een eierboer natuurlijk, maar dat bleek nog niet zo makkelijk. Pluimveehouders hebben niet alleen te maken met de lockdown vanwege het corona virus, ook de kippen van onze bioboeren zitten alweer vijf maanden binnen vanwege vogelgriep. Het liefst stellen ze mijn bezoekje uit, want ze willen als ik langskom uiteraard de rondscharrelende kippen in de buitenlucht laten zien. Na een beetje aandringen mag ik langskomen in Winschoten, omdat het bijna Pasen is.
Het is de eerste keer dat ik Hendrik-Jan ontmoet, hartelijk word ik ontvangen en hij begint direct te vertellen. Over het dilemma wat ze hebben over wel- of niet bijbouwen van een tweede stal. Hij vertelt mij ook dat hij én zijn vrouw Alida beide zijn opgegroeid in een nieuwbouwwijk en geen agrarische achtergrond hebben. Als jongen zoekt Hendrik-Jan een bijbaantje bij een boer in de buurt en hij kiest voor de middelbare landbouwschool. Toch komt hij later terecht in de financiële wereld en werkt hij 20 jaar bij een bank. In 2002 gooien ze het roer om en kopen de boerderij aan de Oogstweg onder de rook van Winschoten, wat dan een bedrijf is met legbatterijkippen.
Er is in 20 jaar een heleboel veranderd, in 2011 zijn heeft de omschakeling naar een biologisch bedrijf plaatsgevonden en er lopen inmiddels 6000 biologische scharrelkippen vrij door de stal en het land. Na het ontsmetten van mijn laarzen, mag ik de ‘sky-box’ betreden. Vanachter het glas hebben we mooi zicht op de rondscharrelende kippen, ze schrikken en beginnen luid te kakelen. De dieren zijn nu niets gewend legt Hendrik-Jan mij uit. Sinds de ophokplicht, komen er nog zelden mensen in de stal. Van nature zoeken kippen graag de hoogte op als de avond valt en daarom is er in de stal een stellingvolière met twee leefniveaus gebouwd. In de stal kunnen ze rustig hun gang gaan. Als ‘s morgens het licht aan gaat krijgen de dieren eten en drinken, daarna willen ze hun ei kwijt. In de volière kan dat in het legnest waar het rustig en donker is. Vervolgens mogen de kippen naar buiten wat nu helaas door de aanhoudende vogelgriep niet mogelijk is. Het moet een prachtig gezicht zijn, al die rondscharrelende kippen in het groen. Om vossen en roofvogels op afstand te houden lopen er twee paarden en een Shetlandpony tussen de kippen door de wei en als de avond valt zoeken de dames een plekje hoog en droog in de stal.
In 2003 verkopen Hendrik-Jan en Alida de eerste eieren aan de weg, klanten blijven terugkomen en steeds vaker krijgen ze de vraag of ze niet meer producten kunnen afnemen. In 2005 begint Alida de plattelandswinkel aan huis waar inmiddels een compleet assortiment te vinden is. Drie dagen in de week is ze open en inmiddels weet een grote groep trouwe klanten ze te vinden. Via het project “boer zoekt buur” worden met die klanten in 2019 zelfs zonnepanelen op het dak gerealiseerd. In ruil voor het financieren van een of meerdere zonnepanelen ontvangen zij tegoedbonnen die kunnen worden besteed in de winkel. Dat Hendrik-Jan en Alida creatief zijn blijkt wel uit het bushokje wat recent tegenover de ingang van de winkel is geplaatst. Nu er niet veel mensen tegelijk in de winkel kunnen, hoef t de klant in elk geval niet in de regen te wachten. Kippenkieft is meer dan alleen een kippenboerderij, met plezier en passie wordt er gewerkt. De kippen hebben echt een vrij leven en iedereen mag meekijken. Als de dieren straks weer buiten rondscharrelen zal ik graag nog eens de ‘Kipwalk’ betreden vanwaar je tussen de kippen kunt genieten van de Groninger buitenlucht.
Hier vind je alle producten en de special van de week van Kippenkieft.
Lees je volgende week weer mee? Dan breng ik een bezoekje aan Geitenhouderij Makkum. Zij promoten mannenvlees. Ik ga uitzoeken waarom het belangrijk is om juist bokjes te eten.. Heb jij alvast een vraag voor geitenboeren Harm en Ankie? Laat het ons weten dan kan ik het de boer vragen en vind je het antwoord volgende week onze nieuwsbrief!