Gelukkig is het weer zo ver! We hebben weer aardappelen van boer Jan Pieter van It Griene Strân! De Frieslander hadden we al, maar sinds deze week kun je ook de Laura aardappelen bestellen. Dit jaar is niet perse een topjaar voor de aardappeloogst. De aanhoudende droogte vanaf half mei tot eind juni heeft zeker impact gehad op de ontwikkeling van veel gewassen. De opbrengst lijkt tegen te vallen. Des te blijer werden wij van het bericht dat wij jullie weer kunnen voorzien van nieuwe aardappelen. De Laura aardappel is een smaakvolle, redelijk vastkokende aardappel met een rode schil en heel veelzijdig als tafelaardappel. Geniet juist deze week met ledenkorting van deze aardappel van It Griene Strân!
It Griene Strân
Eén van onze boeren in Heerenveen is Jan Pieter van der Plaats. Hij runt een biologisch akkerbouwbedrijf net buiten Workum. De naam van het bedrijf, ‘it Griene Strân’, duidt op het gebied waar het bedrijf vandaan komt. “Buiten de zeedijk bevindt zich een jonge Zuiderzeepolder. De polder is opgedeeld in twee gebieden, namelijk ‘het Groene Strand’ en ‘het Gele Strand’. Vandaar de Friese naam, ‘it Griene Strân. Daarnaast past de naam natuurlijk goed bij het groene karakter dat we willen uitstralen met het bedrijf”, aldus Jan Pieter.
Omschakeling naar biologisch
Het bedrijf is al sinds de jaren ’50 eigendom van de familie en is in de jaren ’80 overgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering. “Toen begrepen we dat pesticiden en kunstmest nadelige gevolgen kunnen hebben voor zowel het milieu als de menselijke gezondheid. Ons doel was een schonere en gezondere toekomst te waarborgen en de pure, natuurlijke smaak van onze producten te behouden.” In 1950 begon Pake op de boerderij in Workum als akkerbouwer. Toen Jan Pieter nog jong was, woonde hij er met zijn ouders. Later trok hij uit huis en verhuisde naar Workum. Nu is hij terug en woont alweer 12 jaar, samen met zijn vrouw Tineke en hun
drie kinderen, als derde generatie op de boerderij aan de Slinkewei. Er worden aardappelen, granen en groenten verbouwd. Voor de bemesting van de akkers wordt in plaats van kunstmest, dierlijke mest gebruikt. Het bedrijf maakt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Aldus Jan Pieter: “We proberen sterke gewassen te kweken, die tegen een stootje kunnen. Door op verschillende gewassen in te zetten, doen we daarbij aan risicospreiding. Het kopen van lokale producten draagt bij aan het verduurzamen van de landbouw, maar ook van de maatschappij. Je eet wat het seizoen je te bieden heeft en verminderd de belasting op het milieu. Als producent op ‘de Greidhoeke’ is ons product ook zeker uniek. Doordat onze groenten op een ander soort bodem wordt geteeld, zijn ze bijzonder smaakvol.”
Manusjes van alles
Naast zijn werk als boer hebben ze de afgelopen jaren diverse initiatieven naast de boerderij opgezet. De biologische dorpswinkel, de webwinkel Bioweb en hun camping Sudersé, die zich achter de boerderij bevindt. Zowel de webwinkel als de biologische winkel werden vorig jaar verkocht. Tineke heeft nu meer tijd voor haar bloementuin. Jan Pieter heeft nu weer wat meer tijd om nieuwe groenten te telen en nieuwe plannen te smeden voor de toekomst. Wat duidelijk is bij It Griene Strân, is dat ze nooit stilstaan.
Zeldzame vogel gespot
Het grootste compliment is nog wel als een zeldzame vogel jouw land aandoet! In 2021 liep op It Griene Strân een zeldzame ‘grote trap’ rond en at Jan Pieter’s boerenkool zo te zien naar tevredenheid op. Rond het midden van de jaren negentig was het aantal grote trappen in Duitsland teruggelopen tot slechts 57 exemplaren.
Als reactie daarop werd een beschermingsproject opgezet, waarbij broedgebieden werden omheind. Eieren uit nesten buiten deze beschermde zones werden verzameld en uitgebroed in broedmachines. Zodra de jongen voldoende gegroeid waren, werden ze weer vrijgelaten. Deze trap op het land van Jan Pieter kwam voort uit een broedproject in de regio Brandenburg uit Duitsland. Volgens mij hoeven we niks meer toe te voegen aan waarom we de producten van Jan Pieter graag via De Streekboer aan jullie aanbieden! Alle producten die we nu aanbieden van Jan Pieter vind je hier!
Waarom ook alweer zoveel mogelijk groente eten van het seizoen?
Als mensen zijn we nu eenmaal gewoontedieren. We eten wat we kennen en waarvan we weten hoe we het kunnen bereiden, gewoon lekker op de automatische piloot, logisch natuurlijk! Daarbij zijn we als Nederlanders wel echte aardappeleters. Maar we weten ook dat variatie belangrijk is voor onze gezondheid en dat eten met het seizoen mee gezond is voor onze leefomgeving. Daarbij is seizoensgebonden voedsel ook echt gezonder voor ons omdat het een betere voedingswaarde heeft. Ze worden meestal op het juiste moment geoogst, wanneer ze volledig gerijpt en op hun voedingshoogtepunt zijn. Ze bevatten vaak meer voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten, in vergelijking met voedsel dat buiten het seizoen wordt geteeld en mogelijk langdurige opslag en transport heeft ondergaan. Daarbij smaken ze dan ook het best! Tot slot helpt het ‘eten met het seizoen mee’ ons om ons meer bewust te worden van de natuurlijke cycli en ritmes van voedselproductie. Het biedt een gevoel van verbondenheid met de natuurlijke omgeving en kan ons helpen om de diversiteit en veranderlijkheid van voedsel te waarderen. Vandaar dat het belangrijk is de lokale groente van het seizoen te blijven (her)ontdekken.
Gele bosbiet
We dagen je deze week uit om te gaan experimenteren met gele bosbiet! Ook van It Griene Stran en deze week met ledenkorting hier te bestellen! Gele bosbiet is verwant aan de meer traditionele rode bieten, maar heeft een gele of lichtoranje kleur. Zowel de wortel als de bladeren van gele bosbiet zijn eetbaar en hebben een zoete en milde smaak.
Gele bosbiet is een voedzame groente die rijk is aan voedingsstoffen zoals vitamines (waaronder vitamine A en vitamine C), mineralen (zoals kalium) en voedingsvezels. Je kunt zowel de wortel als de bladeren gebruiken in diverse gerechten. De wortels kunnen worden gekookt, geroosterd, gestoomd, gegrild of rauw worden gegeten, terwijl de bladeren kunnen worden gekookt, gestoomd of gewokt als een gezonde bijgerecht of toegevoegd aan salades.
Hier is een eenvoudig en smakelijk recept voor een salade met geroosterde gele bieten en geitenkaas. Dit gerecht combineert de zoete en aardse smaak van geroosterde gele bieten met de romige geitenkaas en de frisheid van de vinaigrette.
Salade met Geroosterde Gele Bieten en Geitenkaas
Ingrediënten:
- 3-4 gele bieten, geschild en in blokjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 100 gram gemengde groene bladsla (bijv. rucola, spinazie, mesclun)
- 75 gram verkruimelde geitenkaas
- 1/4 kopje gehakte walnoten (optioneel)
- Voor de vinaigrette:
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 theelepel honing
- Zout en peper naar smaak
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng de blokjes gele bieten met 2 eetlepels olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de blokjes bieten gelijkmatig over een bakplaat en rooster ze in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 25-30 minuten, of tot ze zacht en goudbruin zijn. Schud de bakplaat halverwege de baktijd om de bieten gelijkmatig te roosteren.
- Terwijl de bieten roosteren, meng je de ingrediënten voor de vinaigrette: 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 theelepel honing, zout en peper. Klop goed door elkaar.
- Haal de geroosterde bieten uit de oven en laat ze iets afkoelen.
- In een grote kom, meng je de gemengde bladsla met de geroosterde bieten.
- Besprenkel de vinaigrette over de salade en meng voorzichtig zodat alles goed bedekt is.
- Verdeel de salade over borden en top met verkruimelde geitenkaas en gehakte walnoten (indien gebruikt).
- Serveer de salade direct en geniet van de heerlijke combinatie van smaken en texturen.
Deze salade met geroosterde gele bieten en geitenkaas is een goede manier om de unieke smaak van gele bosbiet te ontdekken en te genieten van een kleurrijke en voedzame maaltijd!
Geniet ervan!