Geschreven door MoniqueSchermafbeelding Om ..

Wie heeft er zin in een ijsje? Dan ben je bij Boereiis in Akkrum aan het juiste adres.

Dit is een boer die al vanaf het begin bij De Streekboer betrokken is. Al jaren zijn ze tevens afhaalpunt.

Het is een boer die wellicht iets anders kijkt naar de toekomst dan dat wij dat doen. Maar het neemt niet weg dat ze ons steunen in onze missie. En dat is onwaarschijnlijk waardevol. De Streekboer wil dat boeren een bedrijfsvoering kunnen voeren waarbij hun bedrijf over 100 jaar nog steeds bestaat. Dat kan alleen als er stap voor stap een transformatie plaats mag vinden in de agrarische sector.

Dat kunnen boeren niet alleen, daar is overheidssteun bij nodig.

Ook op dit bedrijf zoeken ze naar de mogelijkheden omdat te doen. Probleem is echter dat ze daarbij niet zelden op onmogelijkheden stuiten. De hoge financieringskosten die een bepaalde schaal vragen maken het onmogelijk om gezond te blijven als bedrijf.

Wij hopen dat elke boer kansen krijgt om een daadwerkelijk duurzaam bedrijf te bouwen. Dat zal in de praktijk betekenen dat sommige boeren die dat willen en kunnen meer akkerbouw gaan doen in plaats van veeteelt. En dat het vee dat er nog wel is vooral grasgevoerd zal zijn en dus in gebieden zit waar geen akkerbouw kan plaats vinden. Het heeft enorme gevolgen voor bedrijven die soms als generatie op generatie zorgen voor vee. Dat gaat echt niemand in de koude kleren zitten hoor. Daar is echt wel even wat voor nodig om het voor elke boer zo te organiseren dat er bedrijven ontstaan waarvan iedereen met recht kan zeggen: ik ben trots op deze boer. En dat de boeren die het werk doen ook met liefde en plezier werken aan een eerlijk systeem om de wereldbevolking te voeden.

Dit is zo complex dat dat niet van vandaag op morgen kan. Niet één partij is hiervoor verantwoordelijk, het is een systeemverandering die wel alleen met elkaar voor elkaar kunnen krijgen. De overheden, de consument en de boer. Ik zet ze bewust in deze volgorde omdat ik denk dat dat de volgorde is van wie er als eerste aanzet is. Dat is de boer niet, daar wijzen we nu veel te veel naar toe met de vinger. Dat is niet eerlijk. Onze overheden moeten het doen en daarna wijzelf als consument. Dan kan de boer weer dienend zijn zoals ze altijd al zijn geweest!

Het is dus allemaal niet zwart wit en zeker niet simpel. Om het hoofd koel te houden is het daarom geen gek idee om in deze zomer af en toe eens een ijsje te nemen als je toch je boodschappen komt ophalen!

Geef een reactie

whatsapp knop