Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. In lockdown tijd moet er echter ook thuisonderwijs gegeven worden en wisselen Dieuwke en Sandra elkaar af. Deze week bezoekt Dieuwke It Griene Strân te Workum.

Aflevering 17
It Griene Strân
27 januari 2021

Een whatsapp van Jan Pieter van der Plaats, halverwege januari;

“Ik heb helaas 100 ton aardappels die zijn afgekeurd voor verkoop supermarkt vanwege lelijke schil. Aardappels zijn zelf nog prima. Kunnen we ook een actie bedenken?”

Voor ons eigenlijk heel simpel; bij De Streekboer vinden we immers dat elke groente (ook de kromme) op het bord hoort én dat de teler een eerlijke prijs krijgt. 

Nu we groeien, zien we ook weer meer kwaliteitsklachten voorbijkomen. Dit levert ons zo nu en dan hoofdbrekers op. Onze klant heeft niet de mogelijkheid om de mooiste kool of die grootste pompoen uit het ‘prachtige-glimmende-groente-schap’ te kiezen. Onze klant krijgt wat de teler ons toebedeelt. Het komt voor dat de kool of de bieten er anders uitzien dan die we van de supermarkt kennen. Maar heeft dat invloed op de smaak?

Dat een akkerbouwer kisten vol aardappels van het land haalt en een supermarkt kan zeggen; “ze zijn niet mooi, hou ze maar” vinden wij onbegrijpelijk, dus verzinnen we iets.

Whatsapp Image At ..

Op naar Workum!

In 1950 begint Pake op de boerderij in Workum als akkerbouwer. Als Jan Pieter nog een ventje is woont hij er met zijn ouders.  Hij gaat het huis uit en verhuist naar Workum.  Inmiddels is hij terug en woont alweer 10 jaar met zijn vrouw Tineke en hun drie kinderen als derde generatie op de boerderij aan de Slinkewei.vbAan de keukentafel vertelt hij over de boerderij, die al eind jaren ’80 is omgeschakeld naar biologisch.

De akkerbouwgewassen zijn aardappels en granen die geteeld worden voor de groothandel en terechtkomen in de supermarkt. De tuinbouwgewassen, steeds meer verschillende soorten, vinden hun weg via bijvoorbeeld De Streekboer naar de noordelijke consument. 

Jan Pieter is niet alleen boer, hij vertelt ook over alles wat ze naast de boerderij de afgelopen jaren hebben opgetuigd. De biologische dorpswinkel, de webwinkel Bioweb en hun camping Sudersé die achter de boerderij ligt.

De webwinkel én de biowinkel zijn beide vorig jaar verkocht. Tineke heeft nu tijd voor haar bloementuin. We spreken af dat we haar prachtige veldboeketten komende zomer gaan aanbieden in de webshop. Ook bakt ze graag en maakt heerlijke koeken en cake voor de take-away in de stad. Jan Pieter heeft weer wat meer tijd om nieuwe groentes te telen en nieuwe plannen te maken voor de toekomst, want wat ik hier heb gezien is dat ze niet stilzitten bij It Griene Strân. 

Als ik hier over een paar jaar weer eens kom dan hangt de vlag er vast en zeker weer heel anders bij! En over die afgekeurde aardappels, oordeel deze week zelf. Bij je bestelling vind je een kilootje van die prachtige biologisch aardappels gratis in je krat.

Natuurlijk staan ze ook in de webshop, want deze aardappel hoort op het bord!

Dus red direct een paar kilo aardappelen extra en bekijk wat voor producten It Grien Strân nog meer in het assortiment heeft.

Geef een reactie

whatsapp knop