Sinds kort zijn we begonnen met de verkoop van een aantal kruiden van Het Blauwe Huis. Een nieuwe leverancier dus waar we je graag wat meer over vertellen. Net buiten Ruinderwold, op het Drentse platteland, worden bij Het Blauwe Huis volop bloemen, bloesems, blaadjes en kruiden gekweekt en gedroogd op zo’n tien hectare. Het Blauwe Huis heeft als missie om krachtige en smaakvolle kruiden aan te bieden, afkomstig van biodynamische en biologische landbouw. Ze streven naar duurzaamheid en selecteren producten van de hoogste kwaliteit. Het bedrijf investeert al sinds de oprichting in de jaren zeventig in plantenkennis en kwaliteit door zelf kruiden te telen. Het doel van Het Blauwe Huis is om biologische kruiden toegankelijk te maken voor een breed publiek tegen eerlijke prijzen. Iets waar wij uiteraard helemaal achter staan. Ze dragen ook actief bij aan biodiversiteit, gezonde voeding en een duurzamere wereld. Het bedrijf voelt zich verbonden met de mens, de natuur en de planeet. Ze streven ernaar voor elkaar te zorgen, zichzelf te ontwikkelen, met plezier samen te werken en zowel zichzelf als anderen te inspireren.

N

Manier van produceren
Met hun eigen kruidenteelt in Ruinerwold willen ze direct bijdragen aan een betere aarde. Ze streven ernaar om de bodem te verbeteren door goed doordachte teeltplannen, diversiteit aan gewassen en biologische en biodynamische werkwijzen toe te passen. Het bedrijf streeft naar een gezonde bodem die ook toekomstige generaties ten goede komt. Het teeltplan van Het Blauwe Huis zorgt ervoor dat gewassen rouleren op het land, wat resulteert in verschillende voedingsstoffen voor de bodem en verschillende groenbemesting. Een evenwichtig teeltplan en goede voeding uit organische mest en compost maken het produceren duurzaam. Sommige gewassen gedijen beter in een zonniger klimaat. Die verbouwen ze daarom niet zelf, maar kopen ze in bij bevriende biologische en biodynamische bedrijven in het buitenland. Als de kruiden binnenkomen, worden ze gemalen en gemengd met eigen oogst. Alles wordt met de hand verpakt. Zo’n veertig mensen werken bij Het Blauwe Huis om het werk voor elkaar te krijgen. Economisch staat Het Blauwe Huis voor fair trade, waarbij eerlijke prijzen voor werknemers, leveranciers en consumenten worden nagestreefd binnen de mogelijkheden van de markt. Zo combineren ze idealisme met realisme om positieve veranderingen in de wereld teweeg te brengen. Met een gezond businessmodel, hoogwaardige producten en de juiste prijzen streven ze ernaar dat biologisch de standaard wordt en de biologische keten zorg draagt voor de aarde. Nu kunnen wij je vertellen hoe het zit met de productie bij Het Blauwe Huis, maar nog leuker is natuurlijk als ze dat zelf doen. Neem een kijkje in de tuin en maak kennis met de mensen die er werken door de virtuele rondleiding van hen hier te bekijken!

Een stukje geschiedenis
Het begon allemaal in 1976, toen Trees Boeke een klein blauw huisje betrok in Koekange, Nederland. Ze volgde haar roeping om kruiden te kweken op verzoek van antroposofische artsen. Met haar opgedane kennis en ervaring richtte ze Het Blauwe Huis op, met drie belangrijke pijlers: aandacht voor de aarde en biodynamische landbouw, economische efficiëntie en sociale openheid. Het bedrijf groeide snel en verhuisde naar een boerderij in Ruinerwold, waar het tegenwoordig gevestigd is. Ze leverden rechtstreeks aan natuurvoedingswinkels, Weleda (een natuurcosmeticamerk), restaurants en bloemisten. Samenwerking stond centraal in het werk van Trees, en ze werkte nauw samen met biodynamische telers en afnemers om overschotten te voorkomen en aan de vraag te voldoen. Jan Kees Luijerink, een landbouwingenieur, trad toe tot Het Blauwe Huis en deelde de passie van Trees voor planten, alternatieve kruidenkunde en biodynamische landbouw. Samen bouwden ze Het Blauwe Huis uit tot een toonaangevend kruidenbedrijf in Nederland. In 2014 nam ondernemer Tijlbert Vink het bedrijf over om de kennis en passie voor kruidenplanten te behouden. Het land van Het Blauwe Huis groeide uit tot tien hectare. Het team werd versterkt met nieuwe leden, waaronder de directeur Severijn Velmans, tuinman Olle van der Weide, hoofd productie Jan Willem van Reijmersdal en hoofd inkoop en kwaliteit Nienke Veurink. Samen vertegenwoordigen zij de nieuwe generatie van Het Blauwe Huis, die het bedrijf moderniseert en voortzet met passie voor duurzame landbouw en hoogwaardige kruidenproducten.

Geef een reactie

whatsapp knop