Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Gaast’sperges uit Sondel

Aflevering 33
Gaast’sperges
17 mei 2021

Enthousiaste boeren met een passie, daar hou ik van!

De afgelopen jaren zijn er meerdere op ons pad gekomen die zich hebben willen verbinden aan De Streekboer. Jelmer Albada van Gaast’sperges is er één van. Het zijn boeren die het aandurven om het anders te doen. Jelmer bewerkt zijn land voor een deel met een paard. Hij heeft zijn eigen pad gekozen en zijn beide passies, paarden en groenteteelt, uiteindelijk weten samen te brengen.
gaastspergesJelmer groeit in de jaren ’80 op in Gaasterland, op de boerderij waar zijn ouders toen zo’n 80 koeien melkten. De agrarische sector trekt hem ook, maar zijn interesse ligt meer in de richting van land- en tuinbouw. Vooral de biologische (dynamische) kant spreekt hem aan en hij doet een opleiding aan de befaamde biologische land- en tuinbouwschool ‘Warmonderhof’. Op één van zijn stageplaatsen komt Jelmer in aanraking met trekpaarden die worden ingezet op het land. Een paard sturen met je stem en een stuk touw is wel iets anders dan het besturen van een trekker, maar het gaat hem goed af. Paardentractie is per definitie een vorm van duurzame energie en past daarom erg goed bij zijn manier van ondernemen.

Jelmer wil meer van de wereld zien. Met een goede vriend reist hij af naar Noord-Amerika en brengt een bezoekt aan de Amish. De Amish gebruiken het paard om hun landbouwwagens en machines voort te trekken. Hierdoor blijft de schaal waarop ze boeren relatief klein. Je kunt nu eenmaal minder oppervlakte bewerken dan met een trekker. Eenmaal weer thuisgekomen blijft het reizen Jelmer trekken. Hij besluit dan ook nog eens zijn koffer te pakken voor een reis naar Zuid-Amerika. In Peru, Ecuador en Colombia bezoekt hij verschillende boerderijen. Het landschap, de mensen en verschillende culturen vindt hij fantastisch. 

Als Jelmer zich uiteindelijk toch weer vestigt in Gaasterland, wordt het tijd om uit te zoeken wat hij kan gaan doen met zijn beide passies en daar letterlijk en figuurlijk werk van te maken. Jelmer mag bij biodynamisch bedrijf “De Graasboerderij” in Sondel – tevens Streekboer afhaalpunt – een stuk land pachten. Naast zijn baan bij een boomkwekerij teelt hij op één hectare, inmiddels alweer zo’n 6 jaar, biologische asperges. Voor het zwaardere werk zoals het aanleggen van paden en het oogsten, gebruikt Jelmer een trekker. Onkruid wieden doet hij echter met zijn trekpaard. Enerzijds werkt Jelmer met een trekpaard omdat hij dit fantastisch vindt op te doen. Anderzijds is het ook beter voor het bodemleven. ‘Als de trekker te vaak over het land rijdt, wordt de grond te veel aangedrukt. Dat is niet goed voor het bodemleven.’ 

Een deel van zijn asperges zet Jelmer af in de kraam aan de weg, een ander deel via (boerderij) winkels in de buurt en webwinkels als De Streekboer. Dat zijn asperges hun weg vinden naar liefhebbers in de buurt en niet in de anonimiteit verdwijnen is voor Jelmer erg belangrijk. Wij wachten elk jaar met smart op het moment dat we dit bijzondere product, ofwel het witte goud, weer kunnen toevoegen aan de webshop. Vanwege de aanhoudende kou dit voorjaar moesten we er helaas wat langer op wachten als anders. Maar, ze zijn er. De komende weken zullen we er dan ook extra van genieten!

Wil jij ook van de biologische asperges van Jelmer genieten? Je vindt ze hier.

Geef een reactie

whatsapp knop