Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Freerk Visserman uit Heeg

Aflevering 35
Freerk Visserman
31 mei 2021

Aan de rand van het dorp Heeg, van oudsher hét palingdorp van Friesland, zit Freerk Visserman met zijn palingvisserij. Freerk is de laatste overgebleven beroepsvisser van Heeg.

Enthousiast als altijd word ik door hem ontvangen. De hond is al net zo blij dat ik er ben en komt direct met z’n bal aangerend. Op deze mooie zonnige dag (eindelijk!) drinken we koffie op het terras van de tuin die aan het water grenst. Deze plek is fantastisch! Je zit er met de voeten in het water en vaart vanuit de tuin zo de poelen op. Sinds 2009 heeft Freerk het bedrijf van zijn vader overgenomen, waarna hij eigenlijk direct een andere weg is ingeslagen. Pa Visserman verkocht zijn vangst aan een koopman, die haalde de vis op uit Heeg voor de handel waarna de visser zelf weer het water op ging. Freerk levert veel aan restaurants in de regio en verkoopt de rest zelf rechtstreeks aan de consument. Hij houdt van gezelligheid en is graag onder de mensen. Veel van zijn vis wordt aan huis verkocht en op markten is hij een graag geziene gast met zijn palingrookton. Op deze manier spreekt hij zelf zijn klanten en kan zijn verhaal over de duurzame visserij verteld worden.

Whatsapp Image  At ..

Freerk vist op de Poelen achter Heeg, maar ook op de Groote Brekken bij Lemmer. Het is een uitgestrekt gebied wat alles te maken heeft met de visvergunningen die verdeeld zijn onder de twaalf binnenwatervissers die Friesland nog rijk is. Deze Fryske Fiskers staan voor hun ambacht, ze vinden het heel belangrijk om verantwoord te vissen. Niet de maximale vangst maar de optimale vangst staat voorop. De landelijke regelgeving stelt dat een palingvisser niet mag vissen van september tot december, het gevolg hiervan is dat, zodra het weer mag, alle jonge aal wordt weggevist. De Fryske Fisker mag het hele jaar vissen op paling, op voorwaarde dat ze zich houden aan het vastgestelde quotum. Jonge én volwassen paling wordt zo gevangen, waardoor de palingstand beter in evenwicht is. Komt er toch een magere of kleine paling in de fuik terecht, dan gaat deze terug het water in. 

Freerk maakt zelf zijn gevangen vis schoon en zorgt ervoor dat het bij zijn klanten komt. Naast paling neemt hij vanaf 1 juni ook weer Snoekbaars mee uit het Friese water en dát betekent dat we hem de komende maanden weer wekelijks voorbij zien komen met die heerlijke vis en zijn mooie verhaal! “En Dieuwk” zegt Freerk nog, “vergeet niet te vermelden dat dit allemaal niet was gelukt zonder mijn vader, moeder en mijn vriendin Esther Kuik. Zij is kunstenaar en hergebruikt afval op een creatieve manier opnieuw. Als ik iets tegenkom op het water, zoals een oude stootwil, dan neem ik dat voor haar mee.” Ze maakt er de mooiste dingen van en wil daarmee mensen bewust maken van de enorme afvalberg.

Wil je de authentieke smaak van de zoetwatervis zelf eens proeven? Bekijk dan het assortiment van Freerk. Bak een paling of leg de filets of vis&vark op de barbecue!

Geef een reactie

whatsapp knop