De druivenkwekerij van Douwe en Wytske ligt in Kimswerd, net onder Harlingen, tegen de dijk van de Waddenzee en misschien niet direct logisch als je denkt aan het kweken van druiven. Voor Douwe en Wytske bleek dit ook niet de reden waarom ze hier in eerste instantie naar toe verhuisden. In 2014 verhuizen ze van Sint-Jacobiparochie naar Kimswerd, waar ze een stuk land met daarop een kas verwerven. Hun intentie was om daar hun eigen droomplek te creëren. Hier beschikken ze namelijk over voldoende ruimte om hobbymatig dieren te gaan houden zoals geiten, schapen en duiven. De kas was bedoeld voor eigen groente- en fruitteelt. Deze was sinds lange tijd verwaarloosd en overwoekerd geraakt. De enige optie leek om een graafmachine in te schakelen en alles op te ruimen…

Klaas en Akkie Kuipers

Tijdens het schoonmaken ontdekken ze in het achterste gedeelte van de kas een weelderige druivenplant vol met grote, sappige trossen. De smaak overtreft hun verwachtingen en het blijkt een verrukkelijk zoete tafeldruif te zijn. Wanneer Douwe wat druiven meeneemt naar zijn werk om met zijn collega’s te delen, ontstaat al snel vraag naar meer. Dit bleek interessant! Wytske stekt 90 scheuten en besteedt de benodigde zorg aan ze. In de koude kas, waar de zon zorgt voor het juiste klimaat, groeien de scheuten in het eerste jaar al snel uit tot weelderige planten. Desondanks worden ze rigoureus teruggesnoeid. “Dat was even slikken,” deelt Wytske, “maar voor een sterke plant moet de energie eerst naar de wortels.”

Na een periode van drie jaar kunnen ze de druiven oogsten en beginnen ze met de verkoop ervan langs de weg. Dit blijkt een doorslaand succes. Tijdens de twee oogstmaanden zetten Douwe en Wytske naast hun baan alle zeilen bij om de druiven bij de consument te krijgen. Toch lukt het hen nog niet om de volledige oogst jaarlijks te verkopen. “In 2020 hebben we voor het eerst dankzij de klanten van De Streekboer de hele kas leeg verkocht,” delen Douwe en Wytske trots.

Ook dit jaar appt en belt Douwe ons op, of de druiven alsjeblieft snel via de webshop van De Streekboer online kunnen! Ze zijn nu dus al klaar en dan ook met velen. Uiteraard zetten we dit product graag online, en daarbij hopen we van harte dat de druiven de komende weken ook hun weg naar jullie gaan vinden en in jullie fruitschaal op tafel mogen pronken. Als je ze overigens wat langer wil bewaren, bewaar ze dan wel in de koelkast. Het druivenseizoen duurt dus maar kort, maar wist je dat je druiven ook kunt invriezen? In een goed afgesloten zakje of bakje kun je de druiven zelfs 8-10 maanden bewaren, bij minimaal -18°C. Ze zijn dan na ontdooien mogelijk wel wat wateriger, maar nog net zo lekker in een yoghurt. Of wat dacht je van ijsblokjes ervan maken? Die kun je vervolgens in je water of glas witte wijn toevoegen of mix ze mee in de blender voor een smoothie! Kortom, ik zie weer eindeloze mogelijkheden. Je kunt ze naast zo opeten trouwens ook heerlijk verwerken in salades. Ze combineren goed met (geiten)kaas, witlof, zuurkool en vleeswaren. Ook noten en zaden zijn lekker met druiven. Ik had er nog een recept bij kunnen doen, maar eerlijk gezegd denk ik dat ze dat niet gaan halen 😉 

DruivenWe konden het natuurlijk niet laten! Tijdens het schrijven van dit stuk, liggen de druiven op een schaaltje, direct naast mijn laptop. Ze zijn misschien klein, maar wel nu op. Daar zal mijn vriend niet zo blij mee zijn… Toch maar een kilootje bestellen dan komende week. Deze optie kun je namelijk sinds deze week ook selecteren.

Op is op, dus sla je hier je slag voor deze druiven, gewoon uit Kimswerd!

Geef een reactie

whatsapp knop